Вторник, 24 Май 2022 г.

Откриват нова паметна плоча в Тутракан

На 7 ноември (неделя), след служба в църквата "Св. Николай" ще бъде открита паметна плоча на заслужилия свещеник Димитър Петканов. Тя е поставена пред храма, съощава фейстраница посветена на крайдунавския град.

Димитър Петканов е роден през 1910 г. в с. Антимово. Едва на 30 години е избран за кмет на тогавашната община Царевдол, като с личния си пример за човешки добродетели и ангажираност, поставя другите пред себе си.

На 40 годишна възраст завършва Богословие в СУ. Свещеник Димитър Петканов е пример за достойно отношение към обикновения човек, за взаимопомощ, състрадание, благородство, както и дълбокото чувство за родова принадлежност.

От 1960 г. е в гр. Тутракан като Архиерейски наместник, като получава званието "ставрофорен свещеноиконом". Проявява изключителни грижи и старания за храма. Въпреки тежките времена, в които вярата е забранена, като истински духовен пастир той извършва кръщавки, опело на покойници, панахиди, храмови празници, водосвети, ръсене за Богоявление (Йордановден). Няма нито един празник без отслужване на света Литургия и произнасяне на проповед, в която винаги намира начин чрез своето дар-слово да отбележи значението на Христовата вяра за човека, за непрекъсната борба със злото в лицето на гонителите на православието, а също и за Божията милост над всички угнетени. Участва в редица научни конференции по религия.
Умира през 1970 г.

Плод на достойно изживения живот на свещеник Петканов е обичта, която миряните изпитват към него, както приживе, така и след неговата смърт.
По инициатива на дъщерите на свещ. Петканов – Вяра и Веселина Петканови, с благословението на Русенския митрополит Наум, както и със съдействието на признателни съграждани, става възможно поставянето на паметната плоча.

Facebook коментари