Вторник, 24 Май 2022 г.

Министър Кацаров издаде заповед за нови ограничителни мерки

Нови ограничителни мерки влизат от днес със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Плановата дейност на болниците ще спре с изключение на трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологично заболявания, асистирана репродукция и раждания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се посещенията в болници, с изключение на пациентите в последен стадии, както и домовете за деца и възрастни.

Според заповедта това ще облекчи натискът върху здравните заведения и ще позволи ненатоварените отделения, да се преструктурират в такива за лечение на пациенти с Ковид.

От уднес няма да работят детските центрове и клубове и организирани групи за деца.

Школите по езици и образователните такива ще работят с не повече от 5 деца в група и при спазване на дистанция от 1,5 метра. Спират тиймбилдингите, колективни спортове на закрито, с изключение за тези на картотекирани състезатели.

Разрешени със зелен сертификат за работещите и посетителите остават заведенията, кината, театрите, концертите, фитнес залите и СПА центровете, семинарите и изпитите, музеи, галерии, организирани екскурзии и присъственото обучение в университетите.

Изискването за сертификат за преболедуване, ваксинация или отрицателен резултат от антигенен и PCR тест, не важи за лицата под 18 г.

В заповедта е официално признато сертификатът за преболедуване да важи една година, а като сертификат за ваксинация се признава и този за една доза поставена ваксина, от двудозовите, но чак 15 дни след поставяне, същият срок важи и за еднодозовата ваксина.

Учениците могат да преминат към присъствено обучение само там, където има организация за тестването им два пъти седмично. Всички ученици от пети до дванадесети клас и учителите трябва да са с маски.

Учениците могат да се върнат в класните стаи след 8 ноември и в общините, където 14-дневната заболеваемост над 500 на 100 000 население. В момента под 500 заболели има само в областите Кърджали и Смолян.

Заповедта на министър Кацаров остава в сила до края на месеца. Нейният пълен текст може да бъде видян ТУК.

Facebook коментари