Вторник, 24 Май 2022 г.

Иван Ковачев: С около 30-40% ще поскъпнат млечните прoдукти до края на годината

С около 30-40% ще поскъпнат млечните прoдукти до края на годината, спрямо цените от лятото.

Прогнозата е на Иван Ковачев - управител и собственик на мандра в село Калипетрово и съветник община Силистра и е направена пред сайта АГРО.

Като причина той изтъква по-високите цени на енергията и горивата, а оттам и останалите суровини, нужни за производството.

По негови думи има и още нещо, което също ще доведе до увеличение на цените.

"Наскоро, въпреки настояванията на Българската асоциация на млекопреработвателите, Министерството на земеделието, храните и горите прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В тази наредба сирене с по-високо от 60% водно съдържание не може да се казва "сирене". То трябва да се продава само опаковано, което значи да се оскъпи."

Иван Ковачев заяви, че не намира логика в наредбата, защото според него сиренето, макар и с по-високо съдържание на вода, пак е сирене.

"Възможно е да се появи на пазара като по-евтин продукт. А ние го обличаме с опаковка. Една кутийка за 400 грама струва около 0,60 лв. Изкуствено оскъпяваме по-евтиното сирене. Това работи за сиренето с палмова мазнина, защото то остава най-евтиният продукт на пазара. Не всеки може да си купи скъпо сирене. Така че можеше МЗХГ да уважи нашите искания, но някакво лоби наложи тази наредба и сега българите ще ядат още поскъпо сирене."

Facebook коментари