Неделя, 25 Февруари 2024 г.

Политическа драма в Силистра: Половината кандидат-депутати на ПП напуснаха листата

Общо 57 сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са издигнати за народни представители в листите на 18 партии и коалиции на предстоящите предсрочни парламентарни избори за 47-мо Народно събрание.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на лицата, регистрирани от районните избирателни комисии за предстоящия парламентарен вот на 14 ноември т. г. (решение №2-1999 от 1 ноември 2021 г.).

Най-голяма е драмата в Силистра.

Оказа се, че проверка на Комисията по досиетата е открила двама кандидат-депутати от листата в Силистра на "Продължаваме промяната" (ПП) с принадлежност към тоталитарните спецслужби.

От новата формация на Кирил Петков и Асен Василев веднага реагираха.

Днес следобед Ерджан Ахмед и Васил Събев, съответно втори и трети (от общо 4 регистрирани), до днес кандидат-депутати от листите на "Продължаваме Промяната" в 20 МИР, проведоха среща във връзка с официално обявените имена от Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и заявяват, че никога не са служили на репресивния апарат на властта, а двама са силно изненадани да видят имената си в този списък, съобщиха от пресцентъра на ПП.

Въпреки това двамата единодушно решили, че се оттеглят от предизборната надпревара и незабавно щели да предприемат всички административни и правни действия, за да не навредят по никакъв начин на "Продължаваме Промяната". Решението им било уважено от ръководството на ПП.

Третият агент на ДС открит в листите на кандидат-депутатите е Мехмед Юмер Юмер, кандидат за народен представител в 20 МИР – Силистра, издигнат от ПП "ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ".

Facebook коментари