Четвъртък, 20 Януари 2022 г.

Силистренските библиотекари: Съгласни сме с исканията, но не и с мотото на протеста

Библиотекари в Силистра трябваше символично да протестират в Деня на народния будител.

Протеста трябваше да се проведе под мотото "Долу Винету!" и бе насочен срещу недостатъчните бюджети, поради които заплатите им са близки до минималната.

Пред библиотеката трябваше да бъде поставен плакат с лозунг "Долу Винету!", тъй като според синдиката романът "Винету" се превърна в метафора на бездуховността и липсата на отношение към културата.

Днес в 9.00 часа пред библиотеката излязоха Красимира Няголова, синдикален лидер и временно изпълняващия длъжността директор на Регионална библиотека "Партений Павлович" Галина Раева.

Последната заяви, че силистренските библиотекари са съгласни с исканията, но не и с мотото на протеста. Според нея единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове в културата – театри, музикални и танцови изкуства, а от това лято и в музеите и галериите.

В същото време не е съгласна любимия от миналото детски герой да се асоциира с бездуховността и липсата на отношение към културата.

Остава искането за анекс на подписаното споразумение с Министерството на културата, където единствено на библиотеките увеличение на заплатите се предлага това да стане "при наличие на средства в бюджета" – каквото условие няма в споразуменията с другите браншове.

Facebook коментари