Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Галя Илиева: Когато работим заедно нещата се получават въпреки трудностите

През тази година се навършват 160 години от основаването на най старото учебно заведение в града днешното основно училище "Отец Паисий". През него са минали плеяда личности и преподаватели, които са оставили трайно следа в историята на града.

"Това е едно учебно заведение с традиции в системата на образованието, училище, което е дало образование на редица поколения силистренци, което и в момента обучава много деца от града, които ще поемат своя път в живота, но ще остане нещо, което не може да се изтрие, оттенъка на поколенията и отношенията между учениците и техните преподаватели", сподели за Общинско радио-Силистра директорът училището Галя Илиева и допълни, че днешните обстоятелства, свързани с вируса, проблема с ваксинацията и налагането на дистанционно обучение не са в полза на образованието. Във връзка с отбелязването на годишнината са проведени и няколко съпътстващи прояви между които конкурс по краснопис в начален етап на образование, включващ препис от Паисиевата "История славянобългарска", както и състезание в областта на информационните технологии под надслов "Моето училище- училище на бъдещето" Според Илиева, инициативата е преминала в две направления- рисунка и компютърна презентация. Интерес предизвиква и училищната инициатива "Аз чета Паисий", която включва изготвянето от учениците на клип с откyси от Паисиевата история. Проведен е и традиционни Великденски базар с участието на родителите и училищното настоятелство.
"Общо 332 ученици се обучават при нас в тази учебна година, разпределени в 16 паралелки, освен всичко друго ние предлагаме и голям брой занимания по интереси, като основно учениците ни се насочват към стем направленията , имаме и изградени клубове по роботика, по визуално програмиране, по настоящем работим по дейностите на проект "Образование за утрешния ден", споделя Илиева и допълва , че учебното заведение участва във всички национални програми, в т.ч. и финансиране по програма "Еразъм +" В момента в училището текат дейности по стем- проект, споделя Галя Илиева.
Възпитаниците на силистренското училище са традиционни участници в различни наши и международни състезания и конкурси, като през настоящата учебна година към училището има сформирана група по гражданска образование и има възпитаник класиран в националния кръг на олимпиадата по "Гражданско образование".

"Възпитаниците на нашето училище винаги са постигали добри резултати на национално външно оценяване в четвърти и седми клас, като трябва да се отбележи , че съществува тенденция според която винаги резултатите по БЕЛ са по-високи от тези по математика, макар да имаме и достатъчно дейности и в областта на математиката. Училищното настоятелство и тази година ни съдейства да направим необходимите ремонти , така че на базата на добрата съвременна материална база да бъдат създадени нормални съвременни условия за учене и развитие на учениците", каза в заключение директорът на силистренското основно училище "Отец Паисий" Галя Илиева.

Facebook коментари