Сряда, 22 Март 2023 г.

Безценно дарение получи силистренският музей

Безценно дарение постъпи във фонда на Регионален исторически музей – Силистра.

Г-жа Десислава Бетова - дъщеря на известния художник Тодор Цонев (1934-2004), дари колекция от 41 негови произведения (скулптура и графика) на РИМ – Силистра. След като бъдат научно обработени те ще станат част от временната експозиция на Етнографския музей.

Тодор Цонев е твърде известно име в съвременното изобразително изкуство. Завършва Художествената академия през 1957 г. в специалност "Графика" при проф. Илия Бешков и в последствие се превръща в един от най-близките му ученици.
Мнението на проф. Бешков за него е изразено с думите: "Вие сте роден карикатурист".

Родът му произхожда от Добруджа и трайният спомен за нея присъства не само в творчеството му, но го съпътства през целия му живот. През 1970 г. е открита първата му самостоятелна изложба в София, която включва 131 творби – сатирична пластика от глина и няколко релефа от кована мед. Веднага е предложено изложбата да бъде представена в множество културни центрове в чужбина, но начинанието е осуетено по партийни причини от Съюза на българските художници.

Днес тези творби са дарени и са част от фонда на Дом на хумора и сатирата – гр. Габрово. РИМ-Силистра е третият музей в страна /след Габрово и Балчик/, който благодарение на г-жа Десислава Бетова, вече притежава колекция с произведения на Тодор Цонев. През 1978 г. поради серия от карикатури на Тодор Живков и редица представители на комунистическата номенклатура, Тодор Цонев е задържан от Държавна сигурност за повече от два месеца. От дома му са конфискувани близо 500 творби, които престояват в ДС до промените през 1990 г. Известните като "арестувани карикатури" са показани за първи път чак през 1990 г. в залата на СБХ в София и предизвикват такъв интерес, че превръщат изложбата в най-посещаваната в България до ден днешен /над 40 000 посетители/. Тодор Цонев оставя трайна диря и във философията на изобразителното изкуство. От 1961 г. започва да пише "есета" както сам ги нарича – текстове посветени на различни теми от изкуството. Негови са думите "Свободата няма степени и истината – варианти".

Противоречивата съдба на Тодор Цонев го превръща в една от най-интересните фигури в съвременното изкуство. Благодарение на неговата дъщеря в Силистра завинаги остава част от него и Силистра се превръща в част от света на Тодор Цонев.

Facebook коментари