Събота, 27 Ноември 2021 г.

Осъдиха задочно и ефективно силистренска омайница за неплатени данъци

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра призна за виновна С.Д. от село Средище, Силистренска област, за това, че е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд-Силистра.

В периода 21.08.2010-23.12.2018година подсъдимата е получила 209 броя дарения от различни лица на обща стойност 96 807.53лева, като не е подавала съответните данъчни декларации, съгласно Закона за местните данъци и такси.

Общата сума на незаплатеният данък е в размер на 4 833.27лева и покрива критерия за "данъци в големи размери" по смисъла на чл. 93, т. 14 от НК. За тази сума Община Кайнарджа е подала граждански иск срещу С.Д. за причинени имуществени вреди, а съдът е допуснал съвместното му разглеждане в съдебното производство.

Подсъдимата С.Д. не се яви лично в нито едно съдебно заседание, а по делото бяха събрани доказателства, че тя се намира извън пределите на Република България, а местоживеенето й е неизвестно.
Съдът приложи предвидената в Наказателно-процесуалния кодекс възможност делото да бъде разгледано в отсъствието на подсъдимата, тъй като в конкретния случай това не би попречило на разкриването на обективната истина.

Заключението на вещото лице по назначената съдебно-икономическа експертиза не бе оспорено от страните и бе прието по делото.
Окръжна прокуратура-Силистра поддържа обвинението, а защитата на подсъдимата поиска съдът да отложи изпълнението на наложеното наказание.

Съдът, с оглед на закона и данните по делото призна за виновна подсъдимата С.Д., като й наложи наказание по вид "лишаване от свобода" за срок от 2 години при първоначален общ режим на изтърпяване, и "глоба" в размер на 1000/хиляда/ лева.

С.Д. бе осъдена да заплати обезщетение за причинени имуществени вреди на гражданския ищец-Община Кайнарджа, а също направените досъдебни и съдебни разходи по делото.
Съдът потвърди взетата по отношение на С.Д. мярка за неотклонение "задържане под стража", поради липса на основание за отмяната й.

С.Д. е 30-годишна, с начално образование, неосъждана.
Присъдата е постановена с мнозинство на съдебния състав, без изразено особено мнение, и подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.
Уточняваме, че в тези наказателни производства получените от обвиняемите парични средства са определени като дарения от самите тях.

Това не са финансови средства с благотворителен характер за национални или местни кампании, подпомагащи лечение, или за други обществени благородни каузи.

Facebook коментари