Събота, 01 Октомври 2022 г.

Гинка Вандева: 932 деца в 104 групи провеждат извънкласни занимания в ОДК-Силистра

Директорът на ЦПЛР-ОДК Силистра Гинка Вандева даде интервю за вестник "Аз-буки".

Със 104 групи на различните клубове и школи за извънкласни занимания за деца започна тази учебна година за Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс в Силистра. Дейностите са организирани в три направления – "Науки и технологии", "Спорт" и "Изкуства".
"Стартирахме с две нови школи – "Компютърно моделиране" и "Автентичен фолклор", чийто ръководител е народната певица от ансамбъл "Филип Кутев" Ивелина Димова. Тя се върна наскоро в родния си град и веднага я привлякохме при нас, като се надяваме школата да постигне голям успех", разказва пред "Аз-буки" директорът на ЦПЛР – ОДК в Силистра Гинка Вандева.

Някои от най-популярните клубове в областта на науките и технологиите са "Млад природозащитник", екоклуб "Пеликан", "Занимателна химия", "Приложна химия", школа по английски език, "Занимателна математика", школа "Пътешественици", "Млад програмист". В спортното направление има футболна школа не само за момчета, а и за момичета от края на миналата учебна година, както и по баскетбол, плуване, лека атлетика, джудо и дори групи по лечебна гимнастика. В сферата на изкуствата са балетна школа "Аксел", театрално студио "Артистик", школите по изобразително и приложно изкуство и "Графика и макетиране", "Компютърна графика", а също и школите "Аз рисувам света" "Графити", "Живопис и приложно изкуство", "Литературно творчество", вокална група "Бяло, зелено, червено" и "Глас от Добруджа".

За провеждането на извънкласните занимания в ОДК се грижат 19 педагози. До момента в комплекса са се записали 932 деца от цялата Силистренска община. Например от село Иширково са се включили в групата по "Автентичен фолклор" и при откриването на учебната година 6-годишната Никол Николаева представя новата школа с изпълнение на народна песен.

"Най-много са желаещите да се запишат в школите по изобразително и приложно изкуство, по плуване и по занимателна химия и в театрално студио "Артистик" – обяснява моята събеседничка. – Има деца, които остават като резерва и изчакват да се освободи място в съответната школа. Участниците от школата по изобразително и приложно изкуство имат много спечелени национални и международни награди. Сред последните е награда от ХІV национален празник на детското изкуство "Вълшебният свят на Родопите" в Кърджали."

Изминалата учебна година е благодатна за театрално студио "Артистик" с ръководител Христо Христов. Възпитаниците му се представят отлично и на трите национални детско-юношески фестивала по театрално изкуство. Завоюват призови места – трето място от "Сцена под Сините камъни" – Сливен, първо място от "Малкият принц" във В. Търново. Най-престижната награда за студиото е Голямата награда на фестивала "Климент Михайлов" в Русе. Награди за главна женска роля от спектакъла "Валентинов ден" по Иван Верипаев получават Алис Веселинова, Благовеста Георгиева, Гергана Филипова и Мелиса Мехмед.

Гордост за силистренския комплекс е и успехът на техния възпитаник от екоклуб "Пеликан" с ръководител Й. Маринова – Мохаммад-Мурад Рашид Халвани. Той разработва проект по биология, в който сравнява видовото богатство и разнообразие в езерото Сребърна и блатото в село Малък Преславец, където е най-голямата колония на бяла водна лилия в страната.

В края на миналата година Мохаммад получава специална награда за съществен принос в изучаването на биоразнообразието от Седмата научна сесия на Ученическия институт на БАН в направление "Биология, биоразнообразие и биомедицина", в която са представени общо 68 проекта от цяла България.
Проведена е междуинституционална среща турнир между школите по плуване от УСШ в Русе и ОДК – Силистра. Това се превръща в традиция, тъй като инициативата се провежда за втора година.

Изминалата учебна година е и най-успешният сезон за клуба по баскетбол момчета със завоювани два златни медали за ученици на 14 и 19 години, както и два бронзови медали за баскетболистите на 12 и 16 години. Треньорът Светлана Тодорова се гордее и с успехите на своите възпитаници на Държавното първенство по баскетбол.

ЦПЛР – ОДК, Силистра е традиционен организатор на международния екологичен форум "Сребърна" – част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН. По принцип в него се включват Международен конкурс за ученически проекти по екология и опазване на околната среда и Национален конкурс за рисунка, есе, стихотворение и разказ. "Пандемията обаче малко затрудни провеждането му и в изданието от 2020 г. отпадна конкурсът за екопроектите – обяснява Гинка Вандева. – По време на юбилейния XXX фестивал през 2021 г.

пък международното участие се ограничи само до Румъния, докато през други години са се включвали и деца от Сърбия и Северна Македония."
В тазгодишното издание на форума, посветен на Световния ден на околната среда – 5 юни, участват 400 ученици от 12 града в България и Румъния с проекти по екология и опазване на околната среда "Сребърна 2021" и рисунки, есета, стихотворения и разкази на тема "Земята наш дом". През 2022 г. темата на международния конкурс ще бъде "Планетата Земя – безценен дар".

От 2012 г. ОДК обединява и се явява правоприемник на дейностите на съществувалите преди това три извънучилищни педагогически учреждения в Силистра – Центъра за работа с деца, Центъра за ученическо, техническо и научно творчество и Ученическата спортна школа, а от 2016 г. се преобразува в ЦПЛР – ОДК. Помещава се в голяма стара 4-етажна сграда, която от години не е ремонтирана основно и се поддържа трудно. Въпреки това с помощта на дарители успяват да създадат кабинет с компютри за новата школа "Компютърно моделиране". Много разчитат и на доброто сътрудничество с Община Силистра, която финансира обновяването на някои от класните стаи. Непрекъснато се търсят и други спонсори и се подобрява обликът на кабинетите чрез участие и печелене на различни проекти.

Чрез проекта "Светлина, естетика и творчество" по НП "Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие" на МОН е обновен кабинет, който се използва от 70 деца и ученици от школата по изобразително изкуство и театрално студио "Артистик". Така на практика се осъществява и междупредметна връзка между дейността на школите. Защото школата по изобразително изкуство периодично изработва и декорира сценични елементи, необходими за постановките на школата по театрално изкуство.

Учениците ще могат да развиват творческите си умения и чрез използването на съвременни дигитални технологии, тъй като по проекта са закупени и дигитални таблети за рисуване, снап рамки за организиране на изложби, стативи, качествени бои и четки. За театрално студио "Артистик" пък е осигурена озвучителна техника, необходима за представленията и изявите на бъдещите артисти. Обособена е и минигалерия – пространство за работа и изложби на творенията на изявените деца и ученици.

Осъществени са и други проекти, благодарение на които е оформено пространство за работа с географски карти и глобус за нуждите на клуб "Млад пътешественик". В него се провеждат виртуални пътешествия в интернет пространството и се събира информация за райони в света, където се произвеждат екологично чисти продукти. През юни е проведен Празник на географията, в който участва група от 13 ученици от ОДК.

В рамките на националната кампания "За чиста околна среда 2021"– Обичам природата и аз участвам" пък е одобрен проектът им "Екоцентър на открито" в двора на ЦПЛР, който се превръща в център за екологично образование и активен отдих. По него се изграждат четири зони за творчество и отдих: за екологично образование на открито, малка ботаническа градина, градински цветарници от стари гуми и миниекопарк с беседка.
Образователните дейности и извънкласните занимания са обезпечени с оборудвани кабинети по екология, химия, биология, компютърна зала, ателиета по изобразително и приложно изкуство, балетна зала, театрално студио, конферентна зала, зрителна зала и сцена, закрит плувен басейн, спортна площадка за тенис.

"За съжаление, все още липсва съвременна дидактическа база с електронно разработени уроци, преносими компютри, мултимедийни проектори, видео- и озвучителна техника, но се надяваме с помощта на проекти и добри хора това да се случи", споделя директорката.

ОДК организира самостоятелни продукции на клубната си дейност чрез традиционни изложби базари на детско приложно изкуство – "Никулден", "Цветя за мама", "Пролетна импресия", както и самостоятелни спектакли "Коледна феерия", "Театрална сцена" и
"С магията на танца". Ежегодно се отбелязват Денят на детето, Денят на планетата Земя, Денят на река Дунав, участва се в празничните прояви на Силистра и се провеждат демонстративни състезания по баскетбол, футбол, джудо.

Клубовете при ОДК работят съвместно с педагози от училищата и детските градини в община Силистра и представят дейността си по време на общоучилищни чествания, конкурси, инициативи и юбилеи. Центърът си партнира и с община Силистра при организиране на местни ученически състезания по баскетбол, плуване, футбол, както и при подготвянето на детски и младежки празнични сцени организирани от община Силистра. Добро е и сътрудничеството му с РУО – Силистра, при провеждане на регионални ученически конкурси, пленери, национални изложения на ученическо творчество и т.н.

"Въпреки трудностите и пандемията, се опитваме да създадем възможно най-добри условия за творческото развитие на децата от Силистра и региона. Радвам се, че срещаме подкрепа и от Общината, и от местната общественост в лицето на нашите спонсори и дарители", завършва Гинка Вандева.

Facebook коментари