Събота, 03 Юни 2023 г.

ЦИК установи кандидат депутат с регистрация освен в Силистра и в още 2 различни листи

Предстоящите парламентарни избори не правят изключение и предишните и сега ЦИК откри кандидати, които се опитват да увеличат шансовете си като се регистрират в повече от две листи.

По принцип Изборният кодекс позволява на всеки претендент за Народното събрание да се състезава в най-много два избирателни района. Тази практика често бива критикувана, тъй като се използва от политическите сили да си осигурят нечестно предимство.

Първо, партиите и коалициите разполагат най-важните си кандидати в два района, за да бъде сигурно, че точно те ще влязат в Народното събрание.

Второ, популярни кандидати се разполагат в даден район, за да привлекат повече гласоподаватели, след което се отказват от спечеленото място и така облагодетелстват следващите в листата – които вероятно щяха да спечелят по-малко гласове без популярния си съпартиец.

Стратегиите с преместване в други листи не са забранени от закона. Някои обаче съвсем безцеремонно си позволяват да се кандидатират в повече от два района.

Такъв е случаят например с Християна Живкова Иванова от коалиция "Патриотичен фронт", в основата на която стои НФСБ на Валери Симеонов, която е искала да се състезава едновременно в Силистра, Добрич и 25-и район – София.

В такъв случаи единственото, което може направи ЦИК, е да се обявят за недействителна една от листите, с които кандидатът участва.

Според закона действителни са първите две по време регистрации – те са в РИК 08 – Добрич и РИК 20 – Силистра, поради което регистрацията в РИК 25 – София е обявена за недействителна.

Това означава, че Иванова спокойно ще се яви на избори – няма да има никакви санкции нито за нея, нито за партията, която я подкрепя. Просто Изборният кодекс не предвижда такива, а законотворците така и досега не са адресирали проблема.

Facebook коментари