Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Открита бе първата екопътека в Сухоречието в Силистренско 21/10/2021

В центъра на село Краново, община Кайнарджа, бе проведено откриване на първата в района екопътека "Скален лабиринт край Суха река", осъществен по проект на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм с подкрепата на община Кайнарджа, чийто кмет Любен Сивев участва в ритуала заедно със специалния гост на тържеството Юлияна Дечева от Фондация "Америка за България", финансирала проекта по конкурса "Туризъм по Дунав".

В събитието участваха представители на Областна администрация Силистра, на която Николай Панайотов – изпълнителен директор на БАСЕТ, благодари за институционалното съпричастие през целия процес на подготовка и реализация на проекта. Част от него е и екскурзионният тур по други места по Сухоречието, както и по действащи туристически обекти и манастири в района.

Новата туристическа перла на Крайдунавска Добруджа е смятана за емблематична за Сухата река, позната от древността, с надеждата тя да бъде превърната в бъдеще в едноименен трансграничен ландшафтен парк с различни атракции, защото според специалистите в района има още подходящи места за преобразуването им в обекти за посещение.

Участниците в събитието преминаха цялото разстояние от село Краново до началото на екопътеката – около 1,5 км, като после се разходиха по целия маршрут, включващ сравнително екстремни изкачвания по обезопасени пътеки, както и разглеждане на отделните елементи на скалната природна даденост. Запомнящи са всички от тях, но най-вече тези с имена, включващи и помещения – пещери, като "Вратата", "Двете брачни халки", "Цитаделата", "Спатията", "Носът на кораб", "Двуетажната пещера" (свързани са двата етажа с дървена стълба) и др.

Според специалистите, тук се намират уникални за Европа вдълбавания в скали над равна повърхност. Предполага се, че след ледниковата епоха е възможно точно тук да са били първите на Стария континент места, където хората са живели организирано на общности.

Facebook коментари