Вторник, 24 Май 2022 г.

Започна изграждането на нов храм в силистренското село Айдемир

Отбелязваме 20-ата година от възстановяването на Доростолска епархия – след като на 9 октомври в дуловското село Межден бе открит новия православен храм "Св.Николай Чудотворец", днес започна строителството на църквата "Св. св. равноапостоли Константин и Елена" в кв. "Деленки" на силистренското село Айдемир.

През март месец тази година с православно-християнски ритуал – полагане на камък и на олтар, но без литийно шествие, каквато е традицията – по причина на спазване на противоепидемични мерки бе сложено началото на богоугодното дело.

Според кмета на село Айдемир Денчо Георгиев, нуждата от храм в квартала към селото се е зародила още през 2014 г.: "Изключително съм щастлив да се стигне до днешния ден. Църквата се строи изключително с дарения на граждани върху общински терен. До момента повече от 2/3 от събраните средства са дарени от д-р Тодор Тодоров".

Молитва за градежа чете отец Георги Попов, председател на инициативния комитет за построяване на храма, в присъствието на кмета на селото инж. Денчо Георгиев, д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра, председателя на ОбС д-р Мария Димитрова, общински съветници, екипа на кмета, журналисти и много жители на района.

Строителната площадка е вече обособена, а кметът на селото даде символичен старт на строителството като разби шампанско в кофата на багера.

Над 50 са православните храмове в Доростолска епархия - в пет от общините на област Силистра, както и в една в област Добрич.

Facebook коментари