Събота, 15 Юни 2024 г.

Уникално ВИДЕО: Бобрите се завърнаха в Силистренско

Преди броени дни научната общност съобщи за първи наблюдения на евразийски бобър (Castor fiber), след повече от век и половина отсъствие на вида по нашите земи.

С КВОРУМ се свърза наш читател, който ни изпрати снимки и видео с бобър, близо до Силистра.

Той работи на фериботния терминал Силистра-Калараш.

Ето какво ни разказа самия той: "На няколко пъти в различни дни чувах странни и силни шумове от чупещи клони и мляскане във водата. Слизах до брега да проверя от къде и по точно от какво идва този шум, но без резултат. Няколко поредни дни след странните шумове около 21:00-21:30 вечерта забелязах огромен силует плуващ във водата и повярвайте стреснах се! Разказах на колегите, но никой не повярва. Забелязах по кое време от деня се случваха тези мистерии и реших да дебна. Резултатът … На 18.10.2021 застанах на рампата за качване на МПС-та към ферибота и чувай същия шум от чупене на клони на около 15-20 м. стоеше най-спокойно и неубезпокояван огромения гризач, който разпознах по опашката!"

Не се знае точно кога е изчезнал бобърът в България. Достоверна информация за последното му местообитание дават скелетни останки от археологически разкопки от 1750-1850 г.

"Първата причина за най-масовото му избиване е била за храна. Това животно е много едър гризач, но спада към групата на дребните бозайници и тежи колкото агне – възрастните екземпляри достигат до 35 кг – обяснява по-рано през седмицата зоологът д-р Николай Коджабашев. – Втората причина е изключително качествената му кожа, от която са правени дрехи. Имаме сведения от търговски регистри, от които става ясно, че кожите на бобрите, убивани в България, са били много скъпи заради особено ценния почти черен цвят. Бобрите са били преследвани и заради кастореума (ароматна масловидна секреция от жлезите), използван във фармацевтиката и парфюмерията."

През последните години европейските бобри са реинтродуцирани (повторно въведени) в Румъния, но няма официални данни за опити изкуствено да се заселят и в България.

Facebook коментари