Вторник, 24 Май 2022 г.

Силистренецът Йордан Христов е един от малкото протопсалти в България

84-годишен силистренец бе удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт - пръв между певците - длъжност в ритуалите в православното изповедание.

Йордан Христов е дългогодишен четец и певец в храмове в Българската православна църква както в Силистра, така и в София.

Според Доростолския митрополит Яков в страната не са много хората, на които им е отредена подобна роля. Обикновено се дава за големи заслуги в полза на православното дело - за умения, усърдие и постижения.

Поздравът "Достоен!" прозвуча по адрес на силистренеца по време на архиерейската литургия за 20-ата година от възстановяването на Доростолската епархия.

Ветеранът сред певците в Доростолската митрополия Йордан Христов не крие, че случилото се за него е изненада и че никога не се е надявал да бъде оценен по този начин и да получи морално удовлетворение от църквата в Силистра. Завършва Духовната семинария, а след това и Духовната академия през 1959 година. Връща се в Силистра, но започва да пее в църквата след навършване на 60 години, когато се пенсионира.

текст: Незабравка Кирова

Facebook коментари