Неделя, 26 Юни 2022 г.

Николета Георгиева от Силистра е офицер, която работи като програмист по киберсигурност

Николета Георгиева е родена в Силистра и е на 24 години, офицер във Висшето военноморско училище и изследовател в Център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" (Quasar) изграден по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". За това пише списанието "Българска наука" в последния си брой.

В проекта тя участва като програмист, а нейната специалност е киберсигурност. Последното й хоби от около два месеца насам е да тренира карате киокушин.

Тя е специалист по програмиране и нейната задача в центъра за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" (Quasar) изграден по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е след като колегите ѝ моделират самите 3D обекти, да създаде софтуерно границата на отделните обекти - къде точно са стените, кои са вратите и как се отварят и т. н. Участието ѝ в проекта е нещо ново и различно за нея, обогатяващо нейните знания и с това тя се надява да помогне не само на себе си, но и на България като цяло.

В момента, заедно с екипа ѝ, работи върху конкретна сграда, където те трябва да комбинират отделните части от модела за да могат да работят заедно и съвместимо, т.е. като едно цяло.

Малко известен факт относно програмирането е, че програмистите на ниско ниво и тези на високо ниво са коренно противоположни спрямо това, което хората си мислят за тях. В същност програмистът на ниско ниво е с най-много опит и се занимава с най-трудните задачи.

Facebook коментари