Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Недка Русева: Няма как да станеш онлайн учител

Утре в Силистра с подкрепата на образователния инспекторат и Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование се организира първи областен форум под надслов "Нашето участие в процеса на приобщаването. Домакин на инициативата е ПГМТ "Владимир Комаров" в града.

"Този форум на практика е своеобразно приложение и продължение на миналогодишния подобен общински форум, като тази година разширяваме дейността си и решихме организирането на инициативата да е и по повод 15 години от създаването на регионалните центрове в страната. Тази година под това мото във всеки областен град ще се проведат или конференции или областни форуми. Ние сме първият център който организира утрешния форум", споделя директорът на центъра за приобщаване Недка Русева. От влизането в сила на закона за образованието дейността на регионалните центрове е ресурсно подпомагане, но в по голямата си част особено в последните години е насочено към методическата част и в частност даване статут на деца със специални образователни потребности.

"Центърът вече се превръща и се възприема като методична единица , която работи за приобщаването не само на децата , но и на техните родители, на общообразователните учители, които работят с такива деца и хубавото е , че тази година доста образователни институции се отзоваха за участие във форума , те са общо 20 от цялата област – от Дулово, Силистра, Кайнарджа , Средище … Интересът към форума е повишен интересни са и темите , които са заложени в програмата Стара ли сме се да съобразим темите за разглеждане с изискванията на колегите , според това къде срещат те трудности за да могат и обучителите да се подготвят и разискванията да са полезни", споделя Недка Русева и допълва , че тази година ръководеният от нея център е с почти обновен състав, но съставът има достатъчно богат практически опит и добра квалификация , притежатели са на квалитетни сертификати. Русева със задоволство говори за факта , че представители на центрове от други градове в страната търсят консултациите на силистренския център.

"В чест на 15- та годишнина от създаването на центъра миналата седмица открихме в Тутракан един малък комплекс , който съдържа ресурсен кабинет заедно с ерготерапия и солна стая. Ние сме първият у нас регионален център , който притежава такава придобивка. Няма учител, който да ви каже , че не обича децата , той ако не обича децата няма да я работи тази професия , но тук при нас в тази специфична сфера само обичта към децата не е достатъчна. Работата е много трудна и специфична, но въпреки всичко има интерес и желание млади специалисти да започнат работа при нас , което е радостно и обнадеждаващо, тези които искат да се пробват в тази насока се оказва , че не са психически подготвени за това предизвикателство пред което ще трябва да се изправят. Не всички имат нагласата за срещата с децата със спецификата и начина на работа с тях. Голяма част от желаещите да работят при нас са завършили онлайн , а за мен онлайн образованието е без каквото и да е , ще кажа , даже без никакво качество. Няма как да станеш учител онлайн. Не се ли сблъскаш с проблема не седнеш ли да попрочетеш, няма как да стане. Виждате в последно време как се случват нещата . Просто се представят едни дипломи, които са на хора завършили, но без каквато и да е подготовка", каза в заключение Недка Русева.

Facebook коментари