Сряда, 07 Декември 2022 г.

Комедията "Свекърва" на сцената на силистренския театър утре в четвъртък

Драматично-куклен театър Силистра кани всички на 14 октомври, четвъртък от 19,00 ч. в храма на Мелпомена на комедията "Свекърва" от Антон Страшимиров.

Режисьор на постановката е Орлин Дяков, сценограф Павлина Василева, музикална картина на Орлин Дяков.

Участват: Мима Дапкова, Станислав Георгиев, Елена Кешишева, Мирослав Петров, Илияна Крушева, Михаил Незалзов, Стефан Станчев, Александър Павлов.

В комедията "Свекърва", писана за откриването на Народния театър в София, Страшимиров владее законите за смешното. Битовата тема за отношенията между снаха и свекърва прераства в конфликт между поколенията, между консерватизма на патриархалния морал и новия "градски" начин на живот. От комедиите на Страшимиров особено внимание заслужава "Свекърва" – едно "ултрабългарско" драматично произведение, което е работено, заедно с "Отвъд" далеко от България- във Франция. Сюжетът е хубав и добре разработен. В образа на старата Костанда са изнесени противоположните качества на свекървата, изразили се в лоши и несправедливи отношения спрямо снахата – кротката и търпелива Дечка.

В "Свекърва" имаме здрав комизъм и здраво комическо действие, чуждо за нагласени случайности. Извън тия случайности е даден образът на Велчо Свилен, син на свекървата, с ярко и пълно комическо осветление и ясно очертана характеристика, които засилват комическото впечатление.

(Стефан Попвасилев)

Facebook коментари