Четвъртък, 21 Октомври 2021 г.
FOODMARK

Комедията "Бай Ганьо" в силистренския театър утре във вторник

Драматично-куклен театър Силистра кани всички на 12 октомври, вторник от 19,00 ч. в храма на Мелпомена на любимата комедия "Бай Ганьо" по мотиви на Алеко Константинов, сценична адаптация,

Постановката и идеята за сценография е на Орлин Дяков, костюми на Николай Нинов.

В постановката участват: Александър Павлов, Елена Кешишева, Илияна Крушева, Мирослав Петров, Михаил Незалзов, Станислав Георгиев, Стефан Станчев.

Крикатуристите, включително най-добрите (Бешков, Ангелов), са създали една представа за Бай Ганьо, която го рисува едва ли не като улегнал 50-55 годишен полуселяк-полусербез търговец. Всъщност Алековият герой е някъде към 27-28 години, когато се появява за пръв път във фейлетона "Бай Ганьо тръгна по Европа". "Млад човек: да има, да има най-много тридесет години"-се казва за него в описанието на героичните му подвизи в банята. Нека не ни заблуждава това чисто българско и непревидимо "бай"…то не е свързано с възраст, а е израз на уважение и почит, и замества почи равностойно "бачо" или "бате", но къде-къде по-почтено, като знак за големство. Нека не ни заблуждава езикът на героя, изпъстрен с толкова народни пословици и мъдрости-той издава не само произхода, но и манталитета, и обноските, и възпитанието му. И така, Бай Ганьо е млад човек. Чрез него Алеко Константинов взема участие в традиционния разговор за съдбата и пътя на младото поколение. Разглеждани в този аспект много от неговите характеристики и утвърждения ще ни се видят в по-друга светлина.

За информация и контакти – 0876 00 77 95.

Facebook коментари