Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

Даниела Стоянова: Самотата все по често обзема ежедневието ни

Оказва се, че самотата все по често обзема ежедневието ни и много хора щат нещат са принудени да се съобразяват и свикват с нея. Според психотерапевтът Даниела Стоянова зачестяват посещенията при нея самотни хора, които имат желанието да се оттърват от това неприятно усещане.

"Често идва все по млади мъже и жени, които споделят че не са в състояние да намерят точният партньор и не знаят как или са разочаровани от връзки до момента. Особено през последните години откакто сме в ковид ситуацията хората още повече се изолираха един от друг.И това е тенденция за съжаление", сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Стоянова и допълни, че по нейно мнение, две са основните причини за самотата, като едната причина е свързана с по голямата мнителност у хората и все по голямата липса на доверие. Като втора основна причина е неспособността да общуваме нормално.

"Ако преди време си общувахме пряко очи в очи то сега виртуалното общуване създава друга представа и хората започнаха трудно да общуват очи в очи. Що се отнася до половете преди години повече помощта на психолозите търсиха повече жените, то в последните две три години, като че ли преобладават мъжете. Разпространението и вида на информацията също е от значение , защото хората когато слушат и за заобиколени само с негативна информация се стресират и депресират" сподели Даниела Стоянова. Що се отнася до самите срещи с пациентите Стоянова казва, че характерите са различни има по спонтанни и по директни хора и такива, които малко по трудно се отпускат и по трудно стигат до същността на проблемите.

"Има и хора, които имат потребност да разговарят с някого по даден проблем, да се опрат на някого, те трудно биха могли да се справят сами.Там вече има други посоки те трябва да разберат, кои са им истинските страхове, да се задвижат и подредят живота си както трябва. Хората живеят с очакването че партньора трябва да ги допълва, което е абсолютна грешка В партньорството има две завършени части, два субекта, които в последствие изграждат партньорство, но иваче всеки си е самостоятелен като характер.Две неизградени и непълни половинки не правят партньорство И понеже много хора могат да стигнат до едно цяло затова и има много проблеми в партньорството", сподели Даниела Стоянова.

"Всеки има право да си свери часовника и да се обърне към терапевт, който да му помогне да си реши проблемите, за да може търсещият помощ да бъде успешен", каза в заключение Даниела Стоянова.

Facebook коментари