Четвъртък, 21 Октомври 2021 г.
FOODMARK

Треньор на световната шампионка Биляна Дудова е силистренеца Георги Калчев

Биляна Дудова покори световния връх на първенството по борба в Осло. На финала при 59-килограмовите четирикратната европейска шампионка се наложи над представителката на силната японска школа Акие Ханай с 6:4. До финала Биляна стигна безапелационно, като не даде нито точка на съперничките си. Това е първа световна титла за Дудова, след като през 2018-а се окичи със сребро.

Така Дудова направи златен дубъл тази година в неолимпийската категория до 59 кг, след като през пролетта стана и европейска шампионка на първенството във Варшава. В кариерата си Биляна има общо 4 европейски титли (2017, 18, 19, 21 г.) и един сребърен медал от световни първенства - през 2018 г., когато за първи път достигна до финал на такъв форум.

Златото на Дудова е и единственият медал за българските отбори на Cветовното първенство в Осло до момента. Преди турнира на жените мъжкият ни отбор в свободния стил остана без отличие, а започналите днес състезатели от тима ни в класическия стил отпаднаха в ранна фаза.

Треньор на шампионката е Георги Калчев. Той е роден е 27 февруари през 1959 г. в Тутракан, но израства в Силистра.

Завършва училището "Олимпийски надежди" с борба, а по-късно и НСА, треньорски профил. Като дете е тренирал и футбол, дори става капитан на юношеската футболна гарнитура в Силистра, но накрая избира борбата.

Европейски шампион и носител на "Златния пояс на Дан Колов" през 1986 г. Има още 2 бронзови медала от европейските първенства през 1984 и 1985 г. От 1989 г. до средата на 90-те години живее във Франция, където организира методика за подготовка на местните борци.

Facebook коментари