Четвъртък, 26 Май 2022 г.

Доростолски митрополит Яков: Само когато църквата и държавата са в синхрон може да се направи нещо

Само когато църквата и държавата са в синхрон може да се направи нещо. Винаги в едно семейство се тръгне един срещу друг то се разпада, сподели вчерана среща с журналисти Доростолският митрополит Яков. На въпрос на колега журналист по отношение на броя на храмовете в епархията негово високо преосвещенство сподели, че в момента се актуализира информацията и според него разминаванията се получават не само по отношение на храмовете, а и по отношение на броя на параклисите.

"Там става разминаването понеже знаете как се строят параклиси, някой решава и започва да строи параклис", сподели Доростолският митрополит.
На 9 и 10 октомври тази година, т.е. тази събота и неделя ще бъде осветен храма в село Межден, а на следващия ден в неделя, ще е светата божествена литургия, отслужена в катедралния храм св. Първоапостоли Петър и Павел в Силистра отслужена от Доростолския митрополит Яков, в съслужие с гостите на събитието русенския митрополит Наум, старозагорския митрополит Киприян, врачанският митрополит Григорий и западно европейския митрополит Антоний.

"Западно европейският митрополит ще освети и църквата в Межден, това е мое лично решение, защото той беше временно управляващ на тази епархия и за това реших, той да освети църквата, освен всичко друго ние двамата сме тръгнали от пловдивска епархия, там сме били монаси, и за това реших и малко сантименталност да присъства", сподели Доростолският митрополит Яков. Очаква се гости на ритуала да са още епископът на Тулча Висарион, архиепископът на Констанца Теодосий и митрополит Августин от Украйна, както и митрополит Агатии от Молдова.

"Тази епархия от край време много ме вълнува защото няма друга епархия, която да покажа и да докаже, че тя е най древната. Не е въпроса само на разкопки, аз на тържествената сесия на общинския съвет на празника на града дадох предложение да се постави кръст и да се обособи на практика, че и нашето поколение е направило нещо за този митрополитски дом. За патриаршията, а след това и възникна и идеята чрез програми и проекти да се изработи проект чрез светлинни ефекти да се наблегне на патриаршеския дом и катедралния храм в града" предложи митрополит Яков.

"Ако кандидатства общината защото ние нямаме това право по проект за реализацията на тази идея имам уверението, че няма да имаме никакъв проблем с министерството на културата защото ние не повреждаме културните ценности.В тази връзка ще кажа че всяка епархия си има албум на културните забележителности на епархията , ние все още нямаме, изготвянето му тръгна, но поради епидемията нещата зациклиха, но ще продължим защото Силистра и епархията имат нужда от такъв албум, който да се раздава на гостите на града и епархията", сподели Доростолският митрополит Яков. Той сподели, че се разработва идеята за изграждането на поредица от обекти, които ще бъдат обекти на поклоннически туризъм на територията на Доростолска епархия.

"Мечтата ми е да направя така щото хем да има поклоннически център, хем да има ме и стопанство , което може да поема , да обезпечава тези хора с храна и т.н. С всички тези начинания няма да нарушим закона за културното наследство", сподели Доростолският митрополит Яков.

Facebook коментари