Неделя, 26 Май 2024 г.

80-години навърши Георги Чонов, геодезиста участвал в екипа проектирал квартал "Деленки"

Жилищният комплекс "Деленки" е част от най-голямото силистренско село Айдемир, доскоро най-голямото и в България.

Георги Чонов е роден на 24 април 1941 г. Професионалният му път започва през 60-те години на миналия век в Проектантската организация в Русе. Заедно с архитектите Светлозар Панайотов, Симеон Рангелов, Лорен Милев, Драгомир Стоянов, Валери Паунов и Ралица Панайотова проектират ЖК "Диленките", тогава част от Силистра.

Екипа работи по мащабните проекти за панелно строителство. Проектират още комплексите "Здравец", "Възраждане", "Изток", "Родина", "Дружба" и "Чародейка" в Русе, "Орел" в Разград, "Мелта" и "Балкан" в Ловеч, "Младост" в Троян, "Дунав" в Габрово и др.

Известният геодезист бе отличен със златна значка на Община Русе по повод 80-годишния му юбилей.

"От името на всички русенци изказвам сърдечната си признателност за цялостния Ви принос за съграждането на града ни. Безценно е наследството Ви, тъй като с ума и ръцете си сте дали живот на стотици сгради и инфраструктурни обекти не само тук, но и в цяла България и дори отвъд границите й", каза при награждаването кметът на Русе Пенчо Милков.

В периода 1991-1993 г. успява да осъществи детската си мечта да бъде учител и подготвя бъдещите инженери геодезисти– сега негови сътрудници.
"Всяко инженерно дело започва от геодезията, а планът за вертикално планиране е поезията на геодезията – основа за проектиране по всички инженерни специалности", сподели Чонов.
И днес той продължава активно да работи като управител на геодезическа фирма, чиято дейност обхваща проучване и реконтрукция на жп инфраструктурата в страната, включително свързаната с река Дунав, хидроложки изследвания, геодезически проучвания в големи производствени зони и линейни обекти в цяла България, изследване на деформации на ТЕЦ и петролни бази, работа по укрепване на обекти и др.

Facebook коментари