Събота, 25 Март 2023 г.

Силистренеца Валерий Тодоров отново шеф на БНР

информация 24 часа
Досегашният генерален директор на БНР Валерий Тодоров остава на поста си за още един мандат. На открито заседание 8-те членове на СЕМ единодушно вдигнаха ръка за него. Отсъстваше деветият - Бойчо Кулински, по здравословни причини.

Единствен председателят на СЕМ Георги Лозанов не предложи досегашния началник за номинация, а подкрепи Александър Велев. По негови думи радиото се нуждаело от коренно нов модел на управление, но нито една от деветте кандидатури не била на ключов играч, който да реорганизира обществената медия.

Всеки от СЕМ номинираше по 3-ма от кандидатите. След Тодоров Александър Велев събра 7 номинации, Ивайло Малинов - 3, Поля Станчева - 2, а Чавдар Стефанов и Анета Милкова по един.

В тази процедура имаше един единствен натиск, който оказваха колегите от БНР върху нас за избора на Валерий Тодоров, каза Лозанов.

Президентът Георги Първанов пък върна вчера на депутатите поправките в медийния закон, с които орязаха състава на СЕМ от 9 на 5 членове. Преди седмица той се закани, че ако това остане, е готов да сезира и Конституционния съд.

Според държавния глава промените водят до скромни спестявания, а съкращаването на СЕМ го поставя в невъзможност да изпълнява правомощията си. Той възразява и срещу практиката да се правят персонални закони, които се отнасят до определени лица, както и до ангажимента на президента чрез жребий да определи кой от 4-мата членове да напусне.

Измененията на закона са твърде чести и издават липсата на ясна политика по отношение на този сектор, правят се "на парче" и са далеч от стандартите за предвидим законодателен процес, пише още в мотивите президентът.

Най-вероятно Конституционният съд ще се произнесе до две седмици и вероятно ще върне стария състав на СЕМ, предполагат юристи, специализирали медийно право.

Facebook коментари