Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Ефективни присъди получиха двама силистренски педофила, блудствали с 14-годишна

С ефективни присъди приключи първата съдебна фаза на наказателно дело от общ характер в Районен съд-Силистра, образувано по внесен обвинителен акт на 13 ноември 2018 година, съобщават от пресцентъра на съда.

Е.Е. и И.Ч., неосъждани, с висше образование, в момента на 45 години, бяха предадени на съд от Районна прокуратура-Силистра, за това, че в периода от месец октомври на 2013 година до месец юли на 2014 година, в съучастие като съизвършител с И.Ч., в МПС–лек автомобил са извършили действия/действие с цел удовлетворяване на полово желание без съвкупление, с лице навършило 14 годишна възраст, което не разбира свойството и значението на извършеното, и чрез отправяне на заплахи и използване на положение на зависимост.

В Районен съд-Силистра делото бе разгледано при закрити врати, за да се предотврати разгласяването на факти от интимния живот на гражданите и да се запази нравствеността, като единствено присъдата бе обявена публично /чл. 263 от Наказателно-процесуален кодекс, НПК/.
В съдебна зала районният прокурор поддържа обвиненията, посочени в съдържанието на обвинителния акт.

По време на целия съдебен процес подсъдимите не признаха вината си. Защитата на подсъдимите също пледира, че те не са извършили деянията, предмет на обвинението.

В многото експертизи по делото се съдържаха противоречиви заключения. Вещите лица допускаха както евентуално преувеличаване от страна на пострадалото лице, така и категорично заключение, че пострадалото лице дълго време е таяло в себе си случилото се, но в даден момент е започнало да говори, и казва истината.

Причината за продължителния съдебен процес бе процесуалното поведение на страните по делото, исканията за събиране на доказателства, невъзможност за разпит на вещите лица, които са от град София, и най-вече влошената епидемиологична обстановка и висока заболеваемост от Ковид в страната.

С оглед на данните по делото наказателният състав на Районен съд-Силистра призна подсъдимите Е.Е. и И.Ч. за виновни по част от обвиненията на Районна прокуратура-Силистра, и им наложи следните наказания:

На Е.Е. - "лишаване от свобода" за срок от 5 /пет/ години, при първоначален общ режим на изтърпяване, като го призна за невиновен и го оправда по подигнатото обвинение за извършване на деянието в съучастие с И. Ч., и

На И.Ч. - "лишаване от свобода" за срок от 2 /две/ години, при първоначален общ режим на изтърпяване, като го призна за невиновен и го оправда по подигнатото обвинение за извършване на деянието в съучастие с Е.Е.

Подсъдимите са осъдени да заплатят и обезщетения на пострадалото лице за претърпени неимуществени вреди, както и направените разноски в хода на съдебното дело, и в досъдебното производство.

Съдът потвърди взетата по отношение на двамата подсъдими Е.Е. и И.Ч. мярка за неотклонение "подписка" . Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемите, че няма да напускат местоживеенето си без разрешение на съответния орган.

Присъдата е постановена с мнозинство на съдебния състав, без изразено особено мнение, и подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд-Силистра в 15-дневен срок, считано от 06 октомври 2021 година.

В законодателството на Република България е действаща презумпцията за невиновност - обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Facebook коментари