Понеделник, 15 Август 2022 г.

Силистренският център за хемодиализа чества 40-та си годишнина

На 5 октомври 1981 година е възстановен центърът по хемодиализа към Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра. Днес в деня на 40-та годишнина от възстановяването на центъра говори пред общинското кабелно радио директорът на центъра д-р Ерджан Ахмед говори за дейността на центъра през годините и неговото състояние днес.

"В началото отделението е започнало с два апарата и осем пациенти, през годините вече пациентите се увеличават, апаратите също от 2010 година поради нарастващия брой на пациентите и недостиг на помешенията центърът е преместен в реновирана сграда към болницата. От както през 2010 година аз съм началник на отделението пациентите се движат между 65 до 75, като вече новото отделение разполага с 14 диализни поста, като апаратите са нови", сподели д-р Ахмед и не пропуска да отбележи, че епидемията, както на всякъде вече две години оказва влияние и в работата на отделението по хемодиализа. Вече 12 пациенти по думите на д-р Ахмед, на отделението през различните ковид вълни са починали, макар в отделението да има обособена стая за заболели от ковид, които се нуждаят от хеммодиализа.

"Хубавото е, че ръководството на болницата винаги се отнася с разбиране и адекватно реагира на нашите нужди. Няма да скрия, че имаше и моменти, когато драстично се увеличиха пациентите и можеше да се стигне до пристрояване на нови помещения и оборудването им но слава Богу нещата се успокоиха. Така или иначе обаче от година на година броят на болните се увеличава, като причините са комплексни. Нашият район- Силистренско Дуловско е традиционно податлив на бъбречни заболявания, като основна причина и фактор е диабета, при повечето болни това е основната причина, като тук се включват и високото кръвно, бъбречно каменната болест", споделя д-р Ахмед и добави, че е имало и период след 2000-та година , когато се е наложило да бъдат извършени между 7 и 8 трансплантации, като при едни са чрез дарение на орган , а при другите на базата на донорски ситуации, възникнали в страната. Като за последните десетина години доста е намалял броят на трансплантациите в Силистренско. Най младият пациент на силистренския център е роден през 1997 година, всъщност те са двама, а най възрастният е роден през 1937 година.

Новите технологии и съвременната медицинска апаратура в сферата на хемодиализата дава възможност да се удължи живота на пациентите , макар да има хора, които са на хемодиализа от 20 години. Наша пациентка вече десет години се лекува, чрез този метод" сподели в заключение завеждащият силистренския център за хемодиализа д-р Ерджан Ахмед.

Facebook коментари