Вторник, 21 Март 2023 г.

Преди 136 години излизат от печат първите силистренски вестници - "Време" и "Телеграф"

През септември 1885 г. в Силистра се ражда местната преса. Стартира в. "Време", първият в Крайдунавска Добруджа вестник за "за новини, книжовност и литература", информира силистренския сайт Версинаж.

В момента брой от него се съхранява в Народната библиотека в София . Неговият прощъпулник е на 24 септември с.г. (твърдението е в публикация на дългогодишния краевед Вълчо Радев). Вестникът се е самоопределил като ежедневник, но от него са излезли 10 броя, които в дигитализиран вид се намират в панел на сайта на Регионална библиотека "Партений Павлович" - ТУК, заедно с други издания до 1940 година, които може да бъдат четени от всеки желаещ.

В първите редове на първия силистренски вестник издателят му пуска препечатка от в. "Българан" във връзка със Съединението на България, възмущавайки се, че покрай този акт западните страни ни обвиняват в нарушение на Берлинския договор. Повечето материали имат патриотичен характер, а за изданието се обявява, че ще помества всякакви материали: политически, научни-книжовни, литературни.

Колкото до ориентацията на вестника: "..колкото до партизанството, ний ще бъдем неутрални – няма да принадлежим нито на тази, нито на онази партия. Ний ще имаме за начало да възхваляваме добрите и полезните за отечеството ни работи, а ще укоряваме и възненавиждаме злите и съсипателните, които се вършат в ущърб на отечеството ни от която и да било партия".

Две седмици по-късно, на 7 октомври, до читателя достига и първият брой на в. "Телеграф", предназначен "за новини и защита на народните интереси". Издателят му Никола Живков успява да изкара на пазара едва 6 броя. Любопитното е, че създателят на първия силистренски вестник Димитър Бъчваров става отговорник на новото вестникарско издание. Интересно е също, че Живков преди това в Русе е издавал също в. "Телеграф".

Facebook коментари