Понеделник, 18 Октомври 2021 г.
FOODMARK

Силистренският общински приют за животни ще се сдружава с колеги от цялата страна

В навечерието на Международния ден за защита на животните 4 октомври управителят на общинския приют за животни в Силистра д-р Дамян Славов се включи във Втората работна среща на общинските приюти за безстопанствени животни в страната.

Тя се организира от Община Пловдив с подкрепата на доброволците към общинския приют и Пловдивското киноложко дружество.

Участие в нея взеха ветеринарни лекари, общински експерти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив, и Тракийския университет – Стара Загора.

На срещата бе излъчен инициативен комитет, който се ангажира в рамките на месец октомври да проучи готовността на общините и да подготви учредителните документи за създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения, да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките, свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

На срещата бяха представени редица добри практики от дейностите на приютите в България, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета.

Споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места. Дискутирани бяха и законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях.

Facebook коментари