Понеделник, 25 Септември 2023 г.

Георги Тончев: Учителят по призвание подготвя учениците за живота

"В днешно време в тази все по сложна и трудна обстановка все по ясно се открояват личностите в обществото, защото малко са тези професии, които в това трудно време не само са намерили своето призвание, но и жертват собствения си живот работят всеотдайно в името на децата в името на бъдещето на България", споделя в интервю за Общинско радио-Силистра, в навечерието на утрешния празник на учителя директорът на силистренското средно училище "Св.св. Кирил и Методий Георги Тончев.

" Добрият учител се отличава от занаятчията, именно по това, че неговите ученици знаят че той ги обучава да правят, не им дава готови решения, истинският учител има мисията да подготви учениците за живота.

Добрият учител е длъжен да мотивира учениците си, кара ги да мислят непрекъснато, да искат да знаят. Все повече млади хора навлизат в учителската професия и радостното е, че при тях се срещат именно тези комплексни качества, които са необходими за учителя на днешното време".

Тончев говори и за наслагваният грешен подход да се дават готови модели, те все по вече отпадат от българското образование защото подобни знания на първо място са нетрайни , а освен това са напълно излишни. "Съвременните учители позволяват на учениците си да ползват всякаква дигитална техника за да намерят решение на даден казус , да подготвят проект, да работят в екип ", сподели Георги Тончев.

"Ще ми се да кажа , че българското образование върви в правилната посока, бих го казал ако не бяха различните резултати от различните международни изследвания , които се правят, а там българското образование слиза все по надолу в стълбицата на съвременните образователни изисквания. Все по непристижно място в тази образователна международна система. Според мен това се дължи на това , че трябва да се разбере , че училището не е някаква изолирана организация, всички онези промени , които се вършат в обществото за съжаление се привнасят и в училището.

Авторитетът, който имаше българският учител се загуби, все повече различни институции се намесват в българското училище с не винаги добри намерения. Ако се даде автономност на българското училище резултатите ще бъдат много по добри", сподели Тончев и допълни, че финансово състояние в системата се подобрява , но е от съществена важност финансовите средства да се управляват правилно в едно учебно заведение.

"Финансирането на институциите праз последните години е добро и ако се управляват добре тези средства парите ще стигат за всичко, споделя Тончев.

Той смята че за да се подобрят нещата в системата на образованието следва да се променят обществените нагласи към училището като институция, време е да се погледне на учителската професия като една от първите в рейтинг скалата на професиите у нас. Необходимо е непрекъснат диалог между учители и родители за да може родителите да са в час с процесите, които стават в училището, каза в заключение Георги Тончев.

Facebook коментари