Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Роберт Линдеман-Берк: Заводът ни в Дулово за 150 млн. лв. е най-голямата единична инвестиция в цялата 130- годишна история на "Кварцверке"

С този акт буквално се вричаме на региона Дулово и на България. То е и обещание към нашите верни клиенти, че и в бъдеще ще бъдем надежден партньор, казва управляващият съдружник на "Кварцверке", Фрехен, Германия, и председател на Надзорния съвет на "Каолин" ЕАД за "24 часа".

- Г-н Линдеман, предстои стартирането на голяма инвестиция на "Кварцверке" в България. Бихте ли ни я представили, питам ви за завода в Дулово?

- Готови сме с проектите на завода ни в Дулово. В Североизточна България ще бъде построен най-модерният завод за преработка на каолин и кварцов пясък в Европа, ако не и в целия свят. Суровината от находището в Дулово е специфична и не е лесна за преработка, което беше особено предизвикателство при проектирането. За нашата фирмена група тази инвестиция е една огромна крачка, което ме изпълва с радост. Тук става дума за най-голямата единична инвестиция в един завод, която правим в цялата 130- годишна история на нашата фирма. От наша страна с този акт буквално се вричаме на региона Дулово и на България. То е и обещание към нашите верни клиенти, че и в бъдеще ще бъдем надежден партньор и доставчик на висококачествени суровини. Особено държа да подчертая, че българската държава подкрепя нашата инициатива чрез признаването ни за инвеститор клас "А".

- На колко пари възлиза вашата инвестиция? Нямахте ли притеснения заради пандемията, че трудно бихте възвърнали вложенията си?

- Възнамеряваме да вложим в Дулово над 150 милиона лева. Това включва инвестиции за усвояването на двете находища "Колобър" и "Балабана", изграждането на необходимата инфраструктура за железопътен и автомобилен транспорт и строителството на самия обогатителен завод за висококачествени каолини и пясъци. Такава инвестиция се изплаща много бавно. Понякога са необходими повече от 20 години, за да се върнат парите. Това не е работа за финансови инвеститори, които обикновено очакват пълна възвръщаемост на вложенията си за 5-7 години. Доходността е сходна с тази в селското стопанство. Затова най-важното за тази инвестиция е да е гарантиран достъпът до суровината. Като семейна фирма ние мислим дългосрочно и за поколения напред. Още моите прародители на базата на находищата ни от качествени суровини са създали такива заводи и стойности, които днес ни позволяват ние да правим инвестиции като тази. Точно по този начин разглеждам и аз днешния ни проект в Дулово. Вероятно едва следващите поколения ще доживеят пълното изплащане на това капиталовложение. Надявам се те да могат да кажат: идеята на предците ни да се ангажират дългосрочно в Дулово е бил един наистина визионерски ход, правилен и добър. В това се съдържа и посланието, което намирам за важно да отправя: ние дойдохме, за да останем! Разбира се, с финансов интерес, но дългосрочно, сигурно и с отговорност към природата и общността.

- Колко души ще бъдат ангажирани в този завод?

- Възнамеряваме да стартираме със 120 служители и да създадем поне толкова работни места за подизпълнители и доставчици. Освен това историята ни е доказала, че с нашите заводи ние сме инвеститор "котва". Около заводите ни обичайно се настаняват други предприятия, особено такива, които ползват нашата продукция. Изобщо не е случайно, че в България има толкова добре развита керамична и стъкларска промишленост. Поначало инвестиции като нашата излъчват много силен импулс. В Украйна и в Русия реализирахме подобни проекти в райони с висока безработица като Дулово. Резултатът е, че околните населени места процъфтяват и вече принадлежат към групата на градовете и селата с най-висок стандарт на живот на жителите.

- Как намирате квалифициран персонал, липсата на който се оказва главната пречка пред инвестициите напоследък. Сами ли подготвяте минни инженери и техници?

- Не омаловажавам проблема с недостига на квалифицирани кадри в България, но вярвам, че сме добре подготвени да го посрещнем. Радостно е, че нашите служители обикновено остават при нас дългосрочно и нямаме текучество. Това ни позволява да ги квалифицираме системно и да ги подготвяме за нови задачи на място в България, както и на обменни начала с техни колеги от Германия и цяла Европа. От друга страна, си поставихме за цел да обучаваме сами бъдещите служители. Във Ветово, в сътрудничество с местното СУ "Васил Левски", изградихме център за дуално обучение по технически специалности. В него децата се обучават на най-модерните машини и с най-модерните компютри. Започнахме през 2016 г. с 16 ученици и миналата година изпратихме първите абитуриенти, някои от които започнаха веднага работа при нас. Други продължиха образованието си в Минно-геоложкия университет. Обучението при нас дава на децата много силен старт в живота. С тези, които продължават по своя път, поддържаме постоянен контакт. В момента обучаваме 70 ученици и ни доставя огромна радост да виждаме колко добре се развиват. Те са нашият кадрови потенциал на бъдещето!

- А имате ли проблеми с недостатъчно развитата инфраструктура - липсата на мост в източната част на поречието на река Дунав?

- Наблюденията ни върху българската инфраструктура са диференцирани. IT инфраструктурата например е много добра, докато в областта на транспорта и логистиката има какво да се желае. През последните години нещата се подобриха, например в южното направление. Но още съществуват тесни места. Със сигурност такова място е липсата на мост през Дунав в източната част на България. Заради тази липса доставките към клиентите ни в Румъния ни костват много непродуктивни часове чакане.

Цялото интервю - ТУК.

Facebook коментари