Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Местната и държавната власт в Силистра почетоха 1 октомври с венци и цветя

На 1 октомври 1941 година са организирани първите тържества за деня за освобождението на Силистра, една година след съдбовната дата.

Присъединяването на града към българската територия е кулминация на свободолюбието на добруджанеца, извоювано в годините. Тържествата в онези времена по този повод се отличават със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа – Силистра. На този ден Силистра празнува и възвеличава своя ден –Първи октомври.

Днес обаче тази дата обединява в духовен аспект Международния ден на музиката, и Деня на възрастните хора. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и неговият екип-Ростислав Павлов-серетар, инж.Тихомир Борачев- зам.- кмет "Устройство на територията", Мария Недялкова- зам. -кмет "Хуманитарни дейности ", д-р Мирослав Тодоров- зам.-кмет"Финанси и икономика " поднесоха венци и цветя на признателност пред паметната плоча Добруджанската епопея, на паметника на музиката и на паметника на Л.Н.Толстой.

Представители на Областна администрация Силистра, на Регионална библиотека "Партерний Павлович" и на Държавен архив Силистра поднесоха венци и цветя на паметната плоча за освобождението на Добруджа през 1916 г. и на паметника на цар Борис Трети - обединител на Отечеството, в Дунавския парк на града

Facebook коментари