Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Д-р Стоян Киров: Рецептата за добро здраве е умереност във всичко и профилактиката

Отбелязваме световния ден за борба с хепатита. Това е и поводът за срещата ни с д-р Стоян Киров, гастроентеоролог и началник на Второ вътрешно отделение в Многопрофилна болница за активно лечение-Силистра.

"Заболяването най-често е на базата на вирусна инфекция и се проявява в началото и в дълъг период с нетипични симптоми от рода на безсилие, отпадналост, лесна умора и за съжаление минава доста време докато се установи, че пациента има положителни тестове за хепатит. Хепатит А или болестта на мръсните ръце, като той протича малко по бързо и не остава трайни последици, но хепатит B и С, са причина за хронично възпаление на черния дроб и ако не се открие навреме и не се лекува, крайните стадии водят до цироза и рак на черния дроб", сподели в интервю за Общинско радио-Силистра д-р Стоян Киров.

Той допълни, че корона вирусът и хепатитът имат връзка помежду си. Оказва се по думите на д-р Киров че коронавирусът има прояви доста разнообразни не само по отношение на белия дроб, има доста случаи когато на тази инфекция реагира и черния дроб, така че тежко боледуващите пациенти от ковид, освен другите показатели се следят и показателите на черния дроб.

"За съжаление няма национална програма, която да обхване големи групи от населението, има регионални или частични кампании за изследване на пациентите, на хората за наличие на хепатит, но те не са достатъчно продължителни и достатъчно ефективни" допълни д-р Стоян Киров. Според него най-честите заболявания, които в момента се лекува, конкретно в отделението, което той ръководи, това са чернодробните заболявания, включително и хепатитите, за които стана дума, цироза и ракови заболявания.

"Задачата ни, тук в Силистра най-често е диагностика и насочване на пациента към онкологични болници в страната, където има доста по комплексен подход към тези заболявания. Ако пациентът пожелае може и в нашата болница да се извърши оперативно лечение при определени показатели", сподели д-р Киров.

"Рецептата за добро здраве е умереност във всичко и тогава, когато има нужда от посещение при лекар да не се притесняват пациентите, както и да се провеждат профилактични прегледи и изследвания", каза в заключение д-р Стоян Киров.

Facebook коментари