Неделя, 05 Декември 2021 г.

Община Главиница c номинация за инcтитyция с най-добра организираност по предоставяне на информация на гражданите

Община Главиница е c номинация в категория "Инcтитyция с най-добра организираност по предоставяне на информация на гражданите в Р България".

За 19-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам.

В класацията на тазгодишния Рейтинг на активната прозрачност на ПДИ Община Главиница се изкачва със 17 места в сравнение с 2020 г. и заема 8-мо място сред 265 органи на местна власт и всички 563 институции. Този резултат се дължи преди всичко на добрата работа на институцията, която изпълнява задълженията си за активно публикуване.

В сайта на Община Главиница са публикувани всички задължителни по закона категории информация. Секция "Достъп до информация" съдържа вътрешните правила за предоставяне на информация; вътрешни правила за организация на административното обслужване; за повторното използване на информация; за информацията, предоставена повече от три пъти по заявление за достъп; списък на категориите информация за публикуване; описание на регистри, база данни и ред за достъп; списък на категориите сведения, обявени от различни нормативни актове за служебна тайна, годишните отчети за работа по ЗДОИ и др. В същата секция всеки може да отвори и наръчника на ПДИ "Как да получим достъп до информация", даващ възможност да се проследят стъпка по стъпка етапите, които трябва да се следват, когато се търси обществена информация.

Освен Община Главиница в категорията бяха номинирани още Изпълнителна агенция по горите, Община Гърмен, Община Болярово, Община Тунджа, Община Девня, че Община Белослав, Община Челопеч, Община Белоградчик (2 номинации)
и Община Търговище.

Facebook коментари