Събота, 03 Юни 2023 г.

Д-р Васил Славов: Неглижирайки заболяването много хора решават да се лекуват сами

В деня на сърцето директорът на Многопрофилна болница за активно лечение в Силистра, кардиологът д-р Васил Славов говори за настоящите проблеми пред здравеопазването като цяло и в частност в силистренската болница в епидемична обстановка вече втора година.

Сърдечно съдовите заболявания което обхваща голяма част от населението предвид и по голямата продължителност на живот, което е благодарение на лечението и медикаментите Доброто лечение дава шанс за много по дълъг и качествен живот, като много е важно заболяването да бъде хванато бързо и качествената и бърза реакция при острите сърдечни заболявания, визирам инфаркти, например. Тази година за нас е много важен момент, преломен момент във връзка с откриването отделението в Силистра за инвазивна кардиология, което вече ще даде шанс на пациентите да бъдат лекувани по най добрия начин за най кратките срокове", сподели за Общинско радио-Силистра д-р Васил Славов и допълни, от голямо значение са профилактичните прегледи и то ако се правят качествено. От особено значение според кардиолога да бъде овладян стресът, който е една от основните причини за сърдечно съдовите заболявания.

"Докато самият човек не стане господар на себе си той е обречен да не успее в каквото и да било начинание, не само в областта на здравето си. Трезвото, положителното мислене , доброто състояние на духа са фактори, които помагат човек да е на ясно със себе си", сподели д-р Васил Славов и разбира се не пропуска и ситуацията с пандемията на този етап.

"Ситуацията с вируса е сериозна, вече се убедихме в това , особено за настоящия момент сега заболяването е по подмолно отколкото предната вълна защото заедно с многото щамове за които може и да не знаем спада възрастта на пациентите , които боледуват тежко или дори фатално на възраст от 30 до 50 години Самото вирусоносителство и активността на вируса е по дълга, а времето до което се стига до белодробна и възпалителна фаза е по късо , това е големия проблем, другото важно е че голяма част от обществото все още не преценяват правилно сериозността на заболяването, то може да има различни форми на проява, да ни заблуди да имитира други заболявания". Важен остава и въпросът със самолечението, проблем на който обръща внимание и д-р Славов.

"Неглижирайки заболяването много хора решават да се лекуват сами питат личния си лекар да им предпише някакво хапче, пият чайове с надеждата, че всичко ще мине. Но не би, нещата така повече се усложняват и се стига до усложнения , които водят и до летален край", каза в заключение кардиологът изпълнителен директор на силистренската болница д-р Васил Славов.

Facebook коментари