Понеделник, 04 Март 2024 г.

Маргарита Касабова: Хората трябва добре да осмислят поведението и решенията си и да направят правилния избор относно ваксинацията

БЧК – Силистра започна раздаването на хранителните продукти. По този повод директорът на ОС на БЧК- Силистра Маргарита Касабова даде някои разяснения относно цялостната процедура на акцията.

"От 20 септември в цялата страна стартира програмата в това число и в Силистра. По график , който е предоставен на останалите общини от областта ще започне поетапното реализиране на програмата. В нашите планове е заложено до 30 октомври да приключим цялостно раздаването на пакетите, като смятаме в Силистра да отпуснем още седмица през ноември за да можем в крайна сметка да обобщим резултатите , кой е получил, кой не е получил полагаемите продукти както и да се види има ли остатъчни продукти, за да можем в крайна сметка да получим програмата до края на ноември", сподели за Общинско радио-Силистра Маргарита Касабова.

Тя допълни, че правоимащите са осем групи като основната група, която е включена в списъците за социално подпомагане това са хора , получили целева помощ за отопление за зимния сезон на 2019-2020 година. Включени в списъците са и преболедували от ковид, майки с деца, които започват в първи клас и т.н.

Касабова каза, че освен хранителната програма, която е много тежка и ангажиращи предстои и отчетна кампания. Предстои в седемте общини на областта да бъдат проведени отчетните събрания на общинските организации на Българския червен кръст Предстои отчетна кампания и на младежката формация на БЧК в областта, а през февруари следващата година е областната отчетна конференция.
"Инициативата се осъществява от 2008 година, като управляващ орган до 2016 година беше земеделското министерство, а след това е Агенцията за социално подпомагане", сподели Касабова и допълва, че местната организация на практика само раздава продуктите, като в нейните правомощия не е определянето на бенефициентите, както и определянето на групите, които са регламентирани в Наредба № 7 За пръв път силистренска община има най голям брой бенефициенти- над 2 000, следва община Дулово, Тутракан, Главиница и Кайнарджа. Ситово и Алфатар.

"Това е поредната тежка година, поредната година , в която трябва да се съобразяваме с пандемията и мерките, които са наложени на национално ниво. Но така или иначе в работата ни започнаха да навлизат съвременните технологии, които ни дават възможност да провеждаме онлайн срещи и обучения и кампании и мога да кажа, че доброволците се справят и ритъмът на работата не се променя драстично", споделя Маргарита Касабова и допълва , че този начин на работа премахва преките контакти и капсулова както червенокръстците така и бенефициентите. В местната организация на БЧК членуват около 6 000 членове, като се наблюдава спад в сравнение с предходни години.

Според Касабова тази тенденция е вече нещо нормално като се има предвид, че населението на областта намалява с около 1000 души ежегодно. Населението е застаряващо и раждаемостта е ниска

Facebook коментари