Четвъртък, 30 Юни 2022 г.
header

Проект за борба с хазартната зависимост вдъхнови младежи да се изправят активно срещу проблема

От 30 април до 30 септември сдружение "Идилиум" – гр. София, реализира изпълнението на проект "P(l)ay the game", финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. (Договор № 25-00-39/26.03.2021 г.)

Целта на проекта бе, чрез дейности за превенция на хазартната зависимост, да информира младите хора, на възраст между 18-29 г., за рисковете и последствията от това увлечение, за методите за ранното му разпознаване, начините на превенция, както и да ги запознае с набор от инструменти и начини за ограничаване и излизане от тази зависимост.

В рамките на проекта бяха осъществени редица инициативи:

Информационна кампания в онлайн медиите и социалните мрежи, включваща различни информационни материали, хвърлящи светлина върху проблема, превенциите му и алтернативите.

Като част от кампанията бе създадена и художествена книга-игра "P(l)ay The Game: Залози с живота", вдъхновена от реалните истории на хора, сблъсквали се с проблема на хазартната зависимост.

На страниците ѝ читателят "влиза под кожата" на млад мъж, попаднал в клопката на хазартната зависимост и проследява неговия живот от завършването на училище в малкия Безнадеждовград до сивото му всекидневие в един от крайните квартали на Столичния град.

Останал без работа, главният герой се лута между липсата на пари, опасността да остане на улицата и непрестанните проблеми с приятелката си, която заплашва да го напусне, а изкушението "да се хлъзне" по пързалката на залозите тегне неумолимо над него, завличайки го във все по-тежки зависимости и проблеми.

Според това, какви решения взима, пред читателя се откриват 5 възможни сюжетни линии – от постепенното израстване на героя и справянето със зависимостта до тоталното му падение. Така, всеки докоснал се до книгата, от първо лице се сблъсква с причините, довели до хазартната зависимост, нейните изкушения, последствията и как те влияят на житейския път на главния герой… /можете да откриете PDF файл с книгата-игра ТУК.

Две giveaway игри във Facebook и Instagram, целящи както да разпространят книгата-игра и поуките от нея, така и да стимулират активния и здравословен начин живот, чрез мотивиращи награди за забавления извън онлайн пространството, също бяха реализирани като част от кампанията. Благодарение на giveaway-ите по двама човека получиха възможност да полетят с парапланер, да участват в конен преход сред планината, със свои приятели или да се сдобият с модерна планинарска раница за бъдещите им приключения.


В крайдунавския град Тутракан пък бяха проведени и различни присъствени дейности. Целта на събитието беше да представи пред младежите различни образователни практики и активности като алтернатива на хазартните игри. В рамките на 5 дни бяха организирани състезания по ориентиране, практическа демонстрация по организиране на бивак и приготвяне на храна на лагерен огън в полеви условия.

Бяха посетени и няколко исторически обекта в околността, където в неформална обстановка се проведе обучението "Хазартът – в историята, изкуството и съвремието ни", както и редица дискусии, свързани с хазартната зависимост. Младежите посетиха и специално оборудвана зала за виртуална реалност, където с помощта на модерни 3D технологии се проведе специална дискусия, посветена изцяло на рисковете от онлайн хазартните игри и виртуалните им алтернативи, даващи нови умения и знания.

В края на месец септември, като затварящо събитие, бе организирана и онлайн кръгла маса по проблемите на хазартната зависимост. Бяха разгледани теми, свързани с рисковете и превенциите на хазартната зависимост. Пред онлайн аудиторията бяха изложени непознати факти за хазартната зависимост; Признаци за развитие на хазартна зависимост при младежите; Причини за поява на хазартната зависимост; Какво представлява хазартната зависимост; Как хазартът се отразява на мозъка;Последствията от хазарта и др., което помогна да се даде гласност на проблема и стъпките за справяне с него.
footer

Facebook коментари