Петък, 01 Декември 2023 г.

Силистренско село пропищя от незаконен развъдник за кучета

Развъдник за белгийски овчарки стресира цяло село в Силистренско. В покрайнините на Калипетрово, в обрасъл като джунгла двор и в окаяно състояние, по дървета и храсти са навързани десетки представители на породата, сигнализираха в "Труд" местни жители и представители на природозащитни организации.

Хора от селото разказват, че воят на кучетата се разнася навред. Според тях животните в двора са поне 40, пише в trud.bg.

"Този развъдник буквално е къща на ужасите. Обрасло като джунгла, никакъв достъп няма в имота. Кучетата са вързани с въжета по дърветата. Общо знам, че са около 60. Те са разделени в няколко имота. Част от тях са в селото, другите са в останали два имота", разказа Нели Иванова (б.а. името на жената е променено по нейно желание).

"Преди година и половина беше зловещо, миришеше на мърша, нещо страшно. Сега е станало още по-страшно, защото на къщата дори не й се вижда покривът - толкова е обрасло. Тези кучета ядат през ден или през два. Собственичката Милена Георгиева не ходи там, при последният път са я нахапали", допълва жената. Тя казва и че местните са пропищели от Георгиева и са вдигнали ръце.

Кметът на селото Никола Узунов потвърди, че проблемът е сериозен и е от около две години, но решение не се намира.

"Тази Милена е софиянка. Като дойдат софиянци на село, нас за по-други хора ни имат. Прави тя разни развъдни дейности за белгийски овчарки. Вади разни разрешителни за гледане на кучета, но тя наистина ги гледа в окаяно състояние, навързани там в едни джунгли. Пращал съм РЗИ и какво ли не, и не могат да излязат на глава с нея. Тя в Силистра също имала къща, където има още кучета. Става втора година, откакто пристигна в нашето село. Мисля, че купи имота. Там е джунгла, навързани са по дървета, по храсти, в стаите вътре. Изключителна мизерия е", обясни пред "Труд" той.

Според него на мястото има над 20 кучета, а може и повече. "Основно за търговия ги ползват. Продават ги. Уж се грижат, но каквото и да правят, тези условия не са приемливи", допълни Узунов.

На друго мнение е собственичката на развъдника Милена Георгиева. Пред "Труд" тя обясни, че кучетата били временно вързани по дърветата, защото имало проблем с канализацията в седемдекаровия имот.

Повече за проблема ТУК.

снимка и видео: trud.bg

Facebook коментари