Четвъртък, 30 Юни 2022 г.

Силистренец на финала на състезанието "Млад фермер на България"

Кой млад български фермер ще представи страната ни в Брюксел в края на годината и ще се състезава с колегите си от Стария континент за титлата Млад фермер на Европа? Това ще стане ясно по време на специална церемония в Аграрния университет в Пловдив, информират от Агри.БГ.

Тази година седмият европейски конгрес на младите фермери в Брюксел е посветен на справянето с последиците от пандемията от Covid-19 и приноса на земеделските стопанства в борбата с климатичните промени. Няколко са и категориите, в които фермери ще бъдат отличени:

- "Най-устойчив проект" за справяне с предизвикателствата, причинени от Covid-19 и/или за въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени
- "Най-добър дигитален проект" за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството
- "Най-добър проект за принос в развитието на селските райони" за осъществяване на дейности, които допринасят икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.

Тази година в състезанието участваха 14 проекта от цялата страна.

На база критериите за оценка - устойчивост, иновации в стопанството и добавена стойност от земеделската дейност за региона, журито класира на следващия етап 7 проекта.

Между тях е проекта на силистренеца Радостин Кънев. Той е студент в АУ-Пловдив с профил "Лозаро-градинарство". Дейността му включва създаване и отглеждане на черешово насаждение. Стопанството му се намира в град Силистра.

То разполага с цялостна система от защитни и хидромелиоративни съоръжения (капково напояване, торовнасяне и оросителна система за поддържане на влага, мрежа против градушки и покривно фолио против слани), както и високотехнологична и иновативна земеделска техника.

Той планира инвестиции в добавяне на стойност към произвежданите черешовите насаждения, която се изразява в производство на натурален плодов сок без добавени консерванти и подсладители.

Facebook коментари