Понеделник, 03 Октомври 2022 г.

Силистра държи световния рекорд за трофей от благороден елен вече 33 години

От 25 септември до 14 октомври унгарската столица Будапеща ще бъде домакин на Световното ловно изложение под мотото: "В едно с природата". Това се случва половин век след проведеното тук през 1971 г. Световно ловно изложение и 40 години – след ЕКСПО 81, домакин на което беше България.

Страната ни ще участва със собствен щанд на площ от 250 кв. метра. На него 6 - те държавни горски предприятия ще покажат богата сбирка от общо 190 трофея от различни видове дивеч, добити както през 80-те години на миналия век, така и през последните ловни сезони.

Най-впечатляващ и с най-висока оценка по системата CIC- 273,60 точки е трофеят от благороден елен. Отстрелян в далечната 1988 г. в района на Силистра, той вече 33 години е световен рекорд, което е показател за добрата генетична база на популацията в страната.

Експозицията включва и трофеят от дива свиня, добит през 1986 г. в "ДЛС Кормисош" с оценка 158,20 т. по CIC, който в продължение на 30 години беше световен, а към момента е национален рекорд. В списъка от елитни трофеи е и този от сръндак, отстрелян в "ДЛС Тервел" през 2020 г. с предварителна оценка от 232,12 точки, който е национален рекорд и със заявка да е сред топ 10 в света! Национален рекорд е и трофей от елен лопатар с 208,22 точки, добит отново в "ДЛС Тервел" през 2016 г. На изложението ще бъдат представени и 41 броя паднали рога основно от благороден елен, данните от които носят важна информация за качеството на популацията и правилното стопанисване на този вид в страната. Посетителите ще могат да се запознаят и с възможностите за лов и почивка в България.

Изложението "В едно с природата" е включено в Патронажната програма на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) и ще бъде едно от най-големите с природна тематика тази година.

Facebook коментари