Четвъртък, 21 Октомври 2021 г.
FOODMARK

На днешната дата е загинал роденият в Силистра "Последен истински римлянин"

На днешният ден, 21 септември, отбелязваме кончината на знаменития римски пълководиц Флавий Аеций, убит от император Валентиниан ІІІ в императорския дворец в Равена през 454 г. Роден в Дуросторум /Силистра/ през 391 г., т.е. преди 1630 г. в семейството на Флавий Гауденций, офицер с готско потекло в ХІ Клавдиев легион и знатна римска матрона от италийски произход, пише в профила си в социалната мрежа проф. д.и.н. Георги Атанасов.

Гауденций прави шеметна воинска кариера, става генерал, командващ римската конница и се озовава със семейството си в Рим. Като младеж Флавий Аеции е заложник при готите /в двора на крал Аларих/ а след това при хуните, в двора на крал Ругила, където е в контакт с престолонаследниците Атила и Бледа.

В Рим прави бърза воинска и гражданска кариера, три пъти консул /само Цезар е бил 3 пъти консул/, патриции, главнокомандващ римските армии и на практика премиер-министър на Западната римска империя предвид невръстната възраст на императора Валентиниан ІІІ и вдовицата Гала Плацидия.

Изброих 18 негови победи над вестготи, остготи, франки, норики, ютунги, бургуни, вандали и пр.. Знаменателна за Рим , Европа и Християнския смят е победата му над Атила и хунската армия на Каталаунските поля до Орлеан на 20-22 юни 451 г. Това е една от най-забележителните битки с най-големи последици за Европа - 300 000 хуни и техни съюзници /сред които и прабългарите/ и 200 000 римляни и техни съюзници. /прочие, има нещо симптоматично в това, че няколко години по-рано хуните на Атила са упостошили родният му Дуросторум ?!/.

През следващата година Аеции блокира похода на Атила към Рим и Равена, поне така твърди Е. Гибън. В знак на "Благодарност" полупобърканият император Валентиниан ІІІ собственоръчно го убива на 21 септември 454 г. при ауденция в Равена. Така, както пишат хронистите и специално Сидоний Аполинарий "с лявата си ръка отсякъл дясната" /Валентиниан бил левак в прекия и преносния смисъл/. Така си отишъл от този свят "Последният истински римлянин" както единодушно го определят древните автори и съвременните историци.

Със смърта му, според Кенет Кларк, "Римската цивилизация рухнала, понеже се изчерпила напълно". Приятелите на Аеций, Оптила и Траустила, посичат Валентиниан III на 16 март 455 г. Повечето от стоящите наблизо войници са верни последователи на Аеций и никой не вдигна ръка, за да спаси императора.

Епилогът е трагичен!

Една година след кончината на Аеций вандалите на Гейнзерих превземат и опустошават Рим - липсва Флавий Аеций да го спаси - отишъл си е "Последният римлянин" роден в българските земи в Дуросторум. Прочее в Силистра няма нито улица, нито площад, нито знак, че тук се е родил един от най-бележитите мъже в световната история. Но... по този въпрос са мисли и даже работи! Прочее, преди няколко години идентифицирах с голяма сигурност образа на Флавий Аеции върху консулски диптих от слонова кост, съхраняван в катедралата ва гр. Монца, с който face à face се запознах на голямата изложба посветена на Константин Велики в Трир. Върху щита са скулптирани защитаваните от него империтрица Плацидия и малолетния Валентиниан ІІІ. Сигурен репер е и хунският меч на бедрото на пълководеца!

Facebook коментари