Петък, 20 Май 2022 г.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели разясни новостите в Общата селскостопанска политика в Силистренско

Справедливи доходи за земеделците, подкрепа за младите земеделци, баланс между малки и големи земеделци са само част от приоритетите на ДПС в областта на селското стопанство, които представителите на ДПС в ЕП успяха да наложат в новата рамка на европейската обща селскостопанска политика (2021-2027), съобщиха от пресцентъра на партията. Това заяви евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Алиева-Вели, която продължава своята информационна кампания със семинари относно реформата в общо селскостопанска политика.

Пред земеделци от град Дулово и Тутракан, евродепутатът представи реформите в ОСП и възможностите за европейско финансиране на стопанствата. "Почти всичко в земеделието ще се промени и то трябва да има нов начин на работа. Най-новите мерки са еко схемите или т.нар. зелени мерки, които имат за цел опазване на околната среда. Те са доброволни за земеделците, но задължителни за страните-членки. Всяка една страна членка трябва да определи тези мерки и трябва да бъдат описани в националния стратегически план на България, който трябва да бъде внесен до края на декември 2021 г.

Вели припомни, че приоритетите на Програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС от 2016 г. са вече приоритети и на ЕС от 2019г.. ДПС предначертава пътя на Европа и България, благодарение експертите на партията на срещите с избирателите. За това е от изключително значение ДПС да участва в разработването на този план. "Вашият глас като земеделци може да бъде чут чрез представителите на ДПС. Нека ДПС да има силно представителство в следващото НС, за да може да определя политиките през следващите 4 години на база ясни цели и приоритети."

Новата рамка на ОСП предвижда по-голяма подкрепа за по-устойчиви системи за прехрана и земеделие в съответствие с Европейския зелен пакт, запазване на преходната финансова помощ, запазване на нивата на обвързаната подкрепа застъпена социална условност, както и по-силна подкрепа за младите земеделски стопани. Предвидени са средства в консултиране на земеделците и трябва България да създаде структура, от която земеделците да получат адекватна информация относно неговото стопанство. Препоръчва се да бъдат създадени консултативни центрове, които да обучават земеделци и да им предоставят информация относно възможностите, които предлага ЕС като финансова подкрепа.

На семинара взеха участие зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народният представител от 46-то Народно събрание Гюнер Ахмед, областния председател на ДПС Силистра Сезгин Галиб, членове на ЦОС на Младежко ДПС.

Информационните срещи се провеждат при спазването на всички противоепидемични мерки.

Facebook коментари