Неделя, 28 Ноември 2021 г.

Бивш и настоящ председател на РИК-Силистра в битка за поста преди изборите на 14 ноември

В Областна администрация Силистра бяха проведени консултации за съставяне на Районна избирателна комисия за 20-и многомандатен избирателен район Силистра по повод предстоящите на 14 ноември парламентарни и президентски избори, съобщиха от институцията.

В тях участваха представители на политическите сили (4 коалиции и две партии), представени в 46-ото НС на Република България. Съставът на Комисията ще е от 13 членове (от тях по един председател и секретар, както и двама заместници на председателя).

Областният управител Ели Тодорова запозна присъстващите с предварителната информация на база изискванията в актуалния Изборен кодекс. Съгласно съотношението между политическите сили по броя на мандатите на парламентарните групи в 46-ото НС към 2 септември 2021 г., разпределението в РИК Силистра е следното: право на по трима членове имат ПП "Има такъв народ" и Коалиция "ГЕРБ-СДС", на по двама – Коалиция "БСП за България", Коалиция "ДБ-Обединение" и ПП "ДПС", с един представител е Коалиция "Изправи се! Мутри вън" (бел. – наименованието на коалицията е спрямо регистрацията й в НС при неговото формиране).

Областният управител даде възможност на всяка от партиите да направи своите предложения относно разпределението на длъжностите в РИК Силистра. Партия "Има такъв народ" предложи имената на трима души за изпълване на необходимата квота, като идеята е един от тях в лицето на Теодора Тодорова да бъде председател на РИК.

От КВОРУМ разбрахме, че това е същата Теодора Тодорова, която беше несменяемия председател на РИК-Силистра в периода 2014 до 2019 година от квотата на ГЕРБ.

Коалиция "ГЕРБ-СДС" също предложи трима души, колкото са необходими според разпределението, като за председател бе предложена Мариана Чобанова. Две от партиите – Коалиция "БСП за България" и Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" освен, че представиха имена по изискуемите две предложения за всяко от тях, пожелаха да имат заместници на председателя – съответно Галина Павлова и Даниела Стоянова. Коалиция "ДБ-Обединение" също представи имената на двама членове, но без претенция за участие в разпределението на ръководните места. Партия "ДПС", която също е с двама членове в комисията, обяви желанието си Илхан Ахмед да стане секретар на РИК.

След направената дискусия, включително със защита на кандидатурите за председател на РИК, до разбирателство не се стигна единствено по въпроса за определяне на председател на РИК, поради което ръководителят на Комисията ще бъде определен с решение на Централна избирателна комисия. От кратката справка за встъпителния състав на РИК става ясно, че пет от предложенията за нейни членове са на юристи.

Facebook коментари