Сряда, 17 Юли 2024 г.

34 екипа издирват в Силистренско деца за още 10 училища

Малко над 9500 ученици влязоха в класните стаи в Силистренско, като 817 са първокласниците, а близо 700 онези, за които това беше последният 15 септември.

В началото на учебната година обаче в Регионалният инспекторат по образование в Силистра поставят фокуса върху децата в ученическа възраст, които не посещават училища и детски градини.

Трета година вече в региона работят 34 екипа по механизма за обхват и според тях ефект от работата им има, въпреки че статистиката показва, че извън системата има деца за още десет училища.

Репортаж по темата направи кореспондента на БНР в Силистра Незабравка Кирова.

Отпадналите ученици на този етап на проверка са 56 в 17 училища, като най-много са в Средище, Проф. Иширково, с.Искра и в Дулово. Най-много от отпадналите са в гимназиален етап на обучение. И причината не е нито преминаването към обучение в електронна среда, нито липсата на ефективност от механизма за обхват, коментира директорът на РУО д-р Габриела Миткова.

Педагози, представители на дирекция "Социално подпомагане", полицаи, кметове и кметски наместници. Всички те имат грижата да следят движението на учениците в училище, кои деца са в риск, кое не посещават часовете. Разговарят с родителите, обхождат адреси и търсят съдействие, така че децата да се върнат в класната стая.

Преобладават родителите, които проявяват незаинтересованост към образованието на децата си, има и семейства, които не допускат чужда намеса и проявяват вид агресия, сипят обиди.
По-малко са онези, които са ги спрели от училище поради бедност, разказа Снежана Пенева, координатор на механизма за обхват към силистренското управление на образованието.

На практика необхванати остават най-трудните случаи. Това са т.нар. безпричинни случаи, сподели още д-р Габриела Миткова.

И на фона на работата на екипите по обхват на учениците остават наказателните постановления към родителите, които не оказват съдействие за обучението на децата си. Проблем за мнозина е, че няма твърд механизъм за изпълнението им от държавните органи.

Facebook коментари