Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Поет и хирург бяха отличени посмъртно с "Почетен гражданин на Силистра" на празника на града

Поет и хирург бяха отличени посмъртно с наградата "Почетен гражданин на Силистра" на днешния празник на града, съобщи за БНР Незабравка Кирова.
Имената на поета и журналист Валентич Чернев и на хирурга и общественик д-р Здравко Горанов ще останат завинаги в Летописната книга на Силистра.

Валентин Чернев остави зад гърба си 25 издадени книги, от които 22 стихосбирки. Д-р Здравко Горанов ще го помнят силистренци като рицарят в бяло. По негова инициатива бе създаден и Обществен фонд "Здраве", за подпомагане млади медицински специалисти.

И втората по значимост награда в община Силистра "За граждански принос" тази година бе с нови измерения и значимост.

Три личности я получиха персонално – сред тях настоящият директор на силистренската болница д-р Васил Славов, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева и бившият директор на областната болница д-р Даниела Костадинова.

Сребърната значка "За граждански принос" получиха и всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение.

Тази година освен грамота, носителите на това звание получиха и ръчно изработена икона на Св. Иван Рилски, чийто автор е силистренката Галина Жечева. Наградата е израз на благодарност към всички тях за проявено човеколюбие и професионализъм в условия на световна пандемия.

Днешният празничен ден в Силистра е обявен за Ден на отворените врати в Художествената галерия и в Природонаучния музей в резервата "Сребърна".

Редица събития на открито като концерти, търговско изложение, фестивали, бирен фест и детски атракциони бяха отменени, тъй като няма как присъстващите да бъдат организирани с определени седящи места и участието е неограничено.

По традиция празникът ще завърши с фойерверки.

Facebook коментари