Събота, 26 Ноември 2022 г.

Областният управител почете, със съгражданите си, паметта на Апостола на свободата

Областният управител д-р Владимир Янков и заместникът му Денка Михайлова се поклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Днес (19.02.2011 г.), заедно с десетки свои родолюбиви съграждани, с представители на общинската администрация, общинския съвет, политически и обществени организации, те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Левски, създаден с дарения на над 100 силистренци.
Своята почит към дякон Левски отдаде и Доростолският Митрополит Амвросий.
До паметния знак, на почетен караул застанаха представители на местния клуб "Традиция", облечени в тематични униформи, онагледяващи славните моменти в национално-освободителното движение.
Почетен шпалир от национални флагове и знамена, свързани с българската история направиха ученици от СОУ "Н.Й.Вапцаров" в Силистра, подкрепени и от младежи от футболен клуб "Доростол". Ученици от спортното училище в града се включиха във възпоменателна щафета.
Пред делото и паметта на Апостола на българската свобода се поклониха и много деца -ученици от основните класове в Силистра.
По повод паметната дата, областният управител д-р Владимир Янков насочва, в обръщението си, вниманието на силистренци към необходимостта - Васил Левски да бъде представян не толкова чрез мъченическата си гибел, а чрез живота и делото си. "Левски е роден и живя в своето време. И вместо носталгичните повици – "Къде си, Апостоле?"…, днес казвам: Благодарим ти, Апостоле! За това че живя с чест, затова че успя да обединиш сънародниците ни в една обща кауза, за това че успя да видиш най-доброто от европейските демократични принципи и ги въплъти в политическите си и държавнически виждания", споделя д-р Янков. Той изразява, в обръщението си, своята увереност, "че Левски е нужен не само като урок, но и като вдъхновение – за чисти, честни и родолюбиви дела".

Facebook коментари