Събота, 20 Април 2024 г.

Историкът Иван Занов: Истинският празник на Силистра е 1 октомври, а не 14 септември

На 7 септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, с който Кралство Румъния възвръща на България Южна Добруджа, а на 1 октомври българската армия влиза в Силистра.

Силистренци вече почетоха деня за 81 път.

В други ден предстои Силистра да отбележи своя празник - Кръстовден.

Толкова ли е безспорна тази дата или древния град на брега на река Дунав можеше да празнува на друга дата?

С този въпрос се обърнахме към силистренския историк Иван Занов.

Предложението 1 октомври да се чества като Денят на Силистра не е прието в началото на 90-те години от местния общински съвет. Така Кръстовден остава като празник на града, свързвайки го с традиция от преди повече от 150 години, когато на този ден се е провеждал есенен панаир.

Според Иван Занов си струва това да бъде преосмислено. Защото 1 октомври 1940 година е най значителната дата в новата история на Силистра, а не църковния празник, който няма пряка връзка с града. Имаме и красноречивият пример на гражданите от Добрич - техният личен ден е 25 септември, влизането на българските войски в града.

Според Занов само политическата конюнктура в края на XX в. е причина за това. Според него, приемането на 1 октомври би подчертало неприемливо за тогавашните настроения в Съвета едноличната роля на цар Борис III за връщането на Силистра в пределите на Майка България, чиято заслуга е неоспорима.

Facebook коментари