Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Всички училища в Силистренско ще започнат нормално учебната година

Всички училища в Силистренско са получили разрешение от РЗИ за нормално започване на учебната година, сподели в областна администрация Габриела Миткова, началникът на Регионално управление на образованието.

Днес, в заседателната зала на Областна администрация Силистра, по покана на областния управител Ели Тодорова и с участието на нейния заместник Минчо Йорданов, бе проведена консултативно-координационна работна среща, с представители на различни видове учебни заведения. На практика от почти всички общини от областта се отзоваха представители на образователни отдели и на училища – профилирани, професионални, основни и др.

В някои от училищата ремонтите ще продължат още месец - два, но без да пречат на учебния процес. Има готовност за отоплителния сезон във всички училища и детски градини.

Училище, което ще провежда обучение в други сгради, е ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра. Образователният процес ще бъде в две смени в ЕГ "Пейо Яворов" и в ПГПТ "Евлоги Георгиев".

Общата сума, която е била изразходвана за ремонти по думите на Миткова е 1 895 000 лева. Те са вложени в подобряване на материалната база в училищата на областта. В детските градини тази сума е 69 750 лева.

"Това са доста повече пари в сравнение с предишни години, благодарение на реализацията на значими проекти."

Общият прогнозен брой ученици в дневна форма на обучение – 9 470, от които в І клас – 817, постъпили в VІІІ клас по държавния план прием – 745, в ХІІ клас – 646.

Всички те ще учат в 44 училища (по 1 съответно начално, специално (СПИ) и спортно, 22 основни, 2 обединени, 2 профилирани гимназии, 7 средни училища, 8 професионални гимназии).

Отделно: 24 детски градини, 4 ЦПЛР и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. В 40 от училищата има здравни кабинети, но на практика във всички училища е осигурено медицинска помощ по три начина.

Facebook коментари