Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

При съседите: Рибар извади 76-килограмов сом от река Дунав

Огромен сом извади от река Дунав любителят-рибар Илиян Георгиев.

76-килограмовото страшилище попада в ръцете на въдичаря след продължителна битка преди дни. Мъжът застава на брега на река Дунав в търсене на поредния си сериозен улов, пише в сайта bgdnes.bg.

Мястото решава да запази в тайна, тъй като там е голямата слука. Скоро щастието го спохожда и сомът се закача. Най-трудното тепърва предстои, тъй като на Георгиев му е нужно много време и усилия, за да извади гигантската риба на брега. Когато вече е на сушата, сомът впечатлява с внушителните се размери - дължината му е около 2 метра, а теглото е цели 76 килограма, което му отрежда челна позиция за една от най-големите риби, изваждани от водите на река Дунав. При вида на трофея рибари възкликват, че е с размерите на малък кит и въдичарят трябва да е горд с постижението си. Сомът е толкова едър, че човек изпитва затруднения да го вдигне. Това е видимо от снимките, които Георгиев си прави за спомен с улова. Рибата е в отлично състояние и Илиян тепърва ще решава какво да прави с нея. Но прогнозите сочат, че сомът ще се превърне в гощавка за няколко трапези с приятели.

Уловеното чудовище подобрява постижението за най-голям сом, хванат в Дунава през тази година.

През март, сом гигант неволно улови младият русенски рибар Александър Денков. Екземплярът, който се закача на въдицата му, е със сериозни размери - дълъг е 154 сантиметра и тежи 35 килограма. Битката между човек и сом продължава около половин час, като до последно рибарят не знае какво се е закачило на куката му. Усеща, че е нещо голямо, но е истински изненадан, като вижда свръхедрия сом. "С наближаването на забраната за улов на бяла риба реших да упорствам още малко въпреки влошаването на времето. И реката приятно ме изненада с това "сомче", заявява с усмивка Александър, който всъщност отишъл да лови бяла риба.

Facebook коментари