Неделя, 26 Май 2024 г.

Направиха първа копка на мега музея "Тутраканска епопея"

Вчера, на 5 септември, кметът на общината Тутракан д-р Димитър Стефанов и бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ "Васил Левски" направиха първа копка на футуристичен исторически мегакомплекс за 5 милиона лева.

"Мемориален комплекс Тутраканска епопея″ ще бъде изграден в землището на село Шуменци в община Тутракан.

Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с категория "национална значимост" през 2018 г.

Там ще привличат любители на историята със сабята на Бащата на българската конница ген. Иван Колев, която може да бъде видяна в реална бойна обстановка, както и други епизоди от Тутраканската битка, пресъздадени в иновативна атракция, а също така беседи, пъзели и игри за най-малките и много сувенири.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели.

Любопитна част от церемонията стана това, че бутилката шампанско, която трябваше да бъде разбита в кофата на багера, бе счупена от генерала едва при третия опит.

Facebook коментари