Четвъртък, 26 Май 2022 г.

Кълъраш се превръща в "сметище", трупат боклуци на отсрещния румънски бряг

От началото на 2021 г. поне 3700 тона боклук са внесени незаконно в Румъния от други европейски държави. В документите пише, че са за рециклиране, но всъщност никой не ги рециклира. Вместо това те се озовават на препълнените румънски сметища.

Превръща ли се Румъния в сметище на Европа? И прилича ли ситуацията там на тази в България от последните години? На тези въпроси отговарят от Свободна Европа.

В държави като Германия, Белгия и Гърция изхвърлянето на един тон отпадъци може да струва на производителя им до 1000 евро. Редица компании се опитват да си спестят част от разходите като пращат боклука си в Румъния.

Там фирми и хора взимат по около 250 евро на тон получен боклук, показва разследване на румънската служба на Радио Свободна Европа. След това вместо да се рециклира или оползотвори съгласно правилата, този боклук просто се изхвърля на сметищата или се гори в близост до тях.

Министърът на околната среда Барна Танцос коментира пред местна телевизия, че незаконният внос на отпадъци в Румъния е "широко разпространен феномен". Според него е възможно това да се случва заради европейското правило, което позволява вноса на материали за рециклиране и някои други видове отпадъци от една държава членка на Европейския съюз в друга.

"На теория в тези контейнери има материал за рециклиране", коментира Танцос.

"Казвам на теория, защото много често в тях има нещо различно от това, което е декларирано."

От началото на 2021 г. досега поне 3700 тона боклук са внесени незаконно в Румъния, каза директорът на агенцията за защита на околната среда Октавиан Берсеану.

Сред случаите, привлекли вниманието на властите, е откриването на 10 контейнера от Германия, пълни със смесени отпадъци, включително хартия и пластмаса, на пристанището в Констанца на 7 май тази година. Друг такъв случай е откриването на 10 тона отпадъци от стъкло, натоварени в Гърция и предназначени за компания от Кълъраш – град на брега на Дунав, разположен точно срещу Силистра.

През юни пък 20 тона пластмасови отпадъци са открити на границата. Те са били внесени от Гърция и предназначени за компания, регистрирана в Гюргево. Същия месец и открита и пратка от 16 тона дрехи и облекла, предназначени по документи за рециклиране.

Кораб, който по документи пренася зърно от Сърбия, но в действителност на борда му са открити 1000 тона отпадъци.
На 3 август бреговата охрана в Констанца прави проверка на кораб, който по документи пренася зърно от Сърбия, но в действителност на борда му са открити 1000 тона отпадъци.

Властите на пристанището в Констанца са залавяли незаконни пратки отпадъци, пристигащи и от Япония, Саудитска Арабия и Китай.

По думите на директора на агенцията за защита на околната среда незаконният внос на боклук се е увеличил в пъти през последните няколко години. Според него причината е, че държави като Китай и други страни в Азия забраниха вноса на отпадъци, а част от боклука на Европа и други развити региони е вил изнасян за тези страни.

Повече от разследването - ТУК.

Facebook коментари