Четвъртък, 26 Май 2022 г.

Силистренецът инж. Радослав Калчев, експерт по мълниезащита: За загиналите от мълния виновните винаги липсват

Инженер Радослав Калчев е роден е в град Силистра. Завършил е Природо-математическа гимназия "Св. Климент Охридски" в родния си град. Бил е студент в Химикотехнологичен и металургичен университет. Завършил е Московски държавен институт по стомана и сплави, където е придобил степента доктор на техническите науки.

Инж. Калчев даде интервю пред monitor.bg във връзка с последните трагични инциденти със загинали хора, вследствие на удари от мълнии.

- Инж. Калчев, наскоро мълнии отнеха живота на футболен треньор и момче. Можеха ли да бъдат избегнати и двете трагедии и каква е причината за тях?

- Въпросът за превенцията е строго регламентиран в Наредба №4 на МРРБ. Това е основополагащ нормативен документ, който указва кой, кога и как е участник в системата за мълниезащитата. При такова мероприятие това е задължително, това е първото. Второ в него има няколко участника. Единият е поръчителят на изграждането на системата за мълниезащита. След това общината или някоя друга структура, която дава разрешение да се постави системата. После следва проектирането - фундаменти, изкопи, мазета, комуникации, плочи и т.н. после следва моментът на изграждането, което се прави от електропроектант, на архитекта, който е и "главата" на групата от проектанти. Един от тях прави електроизмервания, друг се занимава с огледа на ВиК структурите, трети прави електрониката, видеонаблюдението и пожароизвестяването. Следва участието на дизайнерите, които правят фасадите, мазилките, топлоизолациите и с това проектът е готов. След завършването, той се съгласува и одобрява от общината и така получавате строителна визия. Всичко е изчислено и проверено на какви стойности ще устои системата, за да не случват беди. Всеки един от проектантите внася своята лепта в дадения проект. Целият този процес представлява един завършен цикъл в три папки, одобрен и заверен от общината, която от своя страна предоставя строителна визия и вие започвате да строите. По време на строителството се правят така наречените надзорни функции, от държавни или частни лица.

- Колко са нивата на мълниезащита?

- Има наредба има отговорни лица, които са длъжни да спазват посоченото в съответния закон, има и практики, които способстват, а в самата наредба са посочени кои материали са допустими, по какъв начин да бъде изградена системата и на какъв принцип да се подчинява тя. Посочени са и 4 нива на мълниезащита. Първо ниво е 99.9%, второ е 90%, трето – 84%, а четвърто е под 70%. По процентите можете да си извадите изводи каква сигурност ви дава изградената мълниезащита, като 100% превенция не съществува. Когато настъпват определени злощастни събития се установява колко са ефективни системите и как действат при настъпилите събития. В процеса на въвеждане в експлоатация на сградата има служби, като тази по заетостта, по трудова медицина, които участват в контрола на процесите. Ако забележат или констатират нередност съставят акт на отговорното лице, което от своя страна се оправдава и т.н. В крайна сметка корупционната схема работи. При частника той уж изпълнява проекта, но доколко той е коректен е друг въпрос. Като настъпят подобни събития виновен няма, защото проектантът си е платил застраховка срещу проектантска грешка и той на момента се оневинява. Започваме след това да търсим строителя, а той прехвърля вината върху собственика. Всеки проектант е длъжен да направи оценка на риска, нещо добре известно, но неприложимо през последните години, защото за това ни е нужна статистистика, а тя ни куца.

Ако твърдението, че смарт часовникът е привлякъл мълнията, убила треньора от Лесичово, значи ако след инцидент имам пирон в крака ще ме удари мълния, ако имам коронки или мост пак ще ме удари, ако нося обици и т. н. също. Не бива човек да стига до абсурд и до глупост. Винаги има приоритет на факторите – високите дървета, запрашения въздух, електромагнитните полета, водата и др.

- Какво да направим при случай на гръмотевична буря ако сме навън?

- Има общи правила за безопасност, които важат във всеки случай, независимо къде навън се намирате. Ако прогнозите са за червен код е най-добре да си останете вкъщи, но ако все пак бурята ви свари докато все още сте на улицата по най-бързия начин трябва да се скриете в подлез, обществена сграда, вход на блок. Ако останем навън заобиколени от електрически стълбове, дървета, релси, тролейбусни и трамвайни захранващи линии, защото те са електромагнитени полета, привличат мълнията, която не е задължително да падне конкретно върху линиите може и в зоната около тях, рискувате живота си. Ако сме в планината, на билото, където е и най-логично да падне мълнията, трябва да слезете надолу, ако сте в гората - бягайте извън нея и тн. Следващото важно в случай, че бурята ни свари на открито най-логичното е да си съберете краката, защото мълнията пада в една конкретна точка, след това се разпространява в концентрични кръгове. И когато човек попадне с двата си крака на различни точки с различна стойност (потенциали) на тока в съответния кръг получава в тялото си тази разлика, а това е смъртоносно. Ако клекнете минимизирате шанса да сте по-висока точка в заобикалящия ви терен и рисковете се намаляват.

- Какво да направим, ако в себе си носим подобни смърт устройства и сме навън?

- Телефони, гривни и слушалки за музика са автомагнитни излъчватели. Мълнията се движи със скорост равна на скоростта на светлината. Това да изключим устройствата не ни спасява. Ако човек е навън и се разрази подобна буря трябва да хвърли устройствата надалеч, да събере краката си и така шансовете му се увеличават. В случай, че сме близо до водоем се дърпаме от него, ако сме с лодка във вода по най-бързия начин трябва да излезем на брега. Всичко това е времево ограничено, ние можем да оценим случващото се визуално. В момента, в който чуем гърма, а преди това сме видели светкавицата и ако времето между двете е повече от десет секунди следователно бурята е на около 10-15 километра от нас, съответно все още не сме в епицентъра. Но когато чуем звука от гръмотевицата и видим светлината от нея едновременно, значи е около нас. В този момент всеки вариант за бягство се обезсмисля.

- Какви са последващите последствия за нас при случай, че сме били в близост до паднала мълния?

- Мълнията е мощно наелектризирано поле, движещо се със скорост от 360 хил. км в секунда. Тя силно йонизира въздуха и ако случайно се окажем в епицентъра на паднала мълния ще ни се наелектризира косата, ще започнем да усещаме парене по кожата и специфичен мирис на озон. Това е страшно, говорим за стотици хиляди волта. Вторичният ефект, който е по земята е вече постфактум, тези процеси отиват до 2 км от мястото на падането на мълнията.

- Можем ли да разчитаме на това, че около нас сградите са с гръмоотводи?

- Няма как да разчитаме на това съседните сгради да ни защитят при буря. Трябва максимално бързо да се приберем на закрито.

- Трябва ли да предприемем някакви действия, ако сме в дома си или в офиса?

- Ако искате да сте предвидливи и имате дефектно токовата защита е нещото, което спасява цялата къща. Освен това не бива да излизате на тераси, в дворове. Най-добре е да се стои в помещенията.

Facebook коментари